Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Blancpain Endurance Series dit weekeinde van start op Monza

Het Italiaanse Monza is het komende weekeinde gastheer voor de eerste race dit seizoen van de Blancpain Endurance Series. Maar liefst 56 auto's van 9 verschillende autofabrikanten zijn ingeschreven voor de 3-uur durende race op de Autodromo Nazionale di Monza. Gedurende drie dagen zullen auto's van Audi, BMW, Dodge, Ferrari, Lamborghini, McLaren, Mercedes-Benz, Nissan en Porsche met elkaar strijden om de overwinning op het 5.793 km lange circuit.
Tekst: Marcel ten Caat Foto's: PR en SRO
blancpain-start-2011-monza-sro
Dringen in de eerste bocht, het zal dit jaar niet anders zijn

Grote belangstelling in Blancpain Endurance Series
Met 56 GT3 auto's is de Blancpain Endurance Series dit jaar het grootste GT3 kampioenschap ter wereld. De vraag rijst of het succes van de Blancpain Endurance Series niet de doodsteek gaat zijn voor klassen als het Europees FIA GT3 Kampioenschap (waar afgelopen weekend slechts 12 auto's aan de start stonden), maar daar zullen de aanwezige teams dit weekend geen boodschap aan hebben. Voor hen telt op Monza maar één ding: winnen. De populariteit van de klasse werd nog eens bevestigd door de boodschap van promotor SRO dat er voor de race op Monza een wachtlijst bestond. In Nederland is de race zondagmiddag vanaf 14:15 te volgen via website van de series en via Motors TV.

Ruim een vijfde van de auto's uit de Benelux
Ook in de Benelux is de serie voor teams en coureurs zeer interessant gebleken. Van de 56 ingeschreven auto's zijn er maar liefst 12 afkomstig uit Nederland en België. Tweederde van de Benelux-inschrijvingen start in de hoogste klasse, de zogenaamde Pro Cup.

Het Waddinxveense DB Motorsport zet een tweetal BMW Z4 GT3 in, een auto de Pro Cup en een in de Pro-Am Cup, de tweede divisie van de series. Jeroen den Boer wordt in de Pro-auto bijgestaan door een tweetal Belgische coureurs, te weten Jeffrey van Hooydonk en Stephane Lemeret. In de tweede auto van het team zal Simon Knap samen met Jochen Habets en de Canadees Andrew Danyliw de strijd aangaan voor de Pro-Am Cup.

dbmotorsport-workshop
De DB Motorsport BMW's kort voor vertrek naar Italië

De huidige leider in het FIA GT1 en regerend Blancpain Endurance Series kampioen Belgian Audi Club Team WRT komt met twee Audi R8 LMS ultra naar Monza om het gevecht in de Pro Cup aan te gaan. In tegenstelling tot afgelopen weekend rijden WK leiders Stephane Ortelli en Laurens Vanthoor op Monza niet samen. Ortelli krijgt assistentie van de snelle Duitsers Christopher Mies en Christopher Haase. Vanthoor zal Audi testcoureur Marco Bonanomi, vandaag en gisteren nog op Monza actief in de Audi R18, en de Zweed Edward Sandström als teamgenoten krijgen.

De winnaars van de laatste twee races van het afgelopen seizoen zijn ook dit jaar weer van de partij. Bas Leinders, Maxime Martin en Markus Palttala zullen wederom samen een BMW Z4 GT3 van het Belgische Marc VDS Racing Team besturen. Dit jaar zet Marc VDS een tweede BMW in, voor het ervaren trio Mike Hezemans, Bert Longin en Henri Moser. De doelstelling van Marc VDS is helder: het winnen van de titel. Beide auto's zullen in de Pro Cup starten.

Ook KRK Racing, het team van Koen Wauters, Raf Vanthoor en Kris Wauters neemt dit jaar deel aan de Blancpain Endurance Series. Een wagen in de Pro Cup en een in de Pro-Am Cup. In de Pro Cup zal Koen Wauters samen met de zeer ervaren Anthony Kumpen en Karl Wendlinger rijden, terwijl Raf Vanthoor de Pro-Am auto zal delen met Dennis Retera en Marius Ritskes.

Net als KRK Racing zet ook ProSpeed Competition zijn auto's in de Pro Cup en Pro Am Cup in. Xavier Maassen, Marc Goossens en de Duitser Marc Hennerici zullen de Porsche 911 GT3 R in de Pro Cup besturen, terwijl Paul van Splunteren met de ervaren Maxime Soulet en de jonge Dylan Derdaele gaat proberen om successen te behalen in de Pro Am cup.

boutsenmclaren_sro
Een van de twee McLarens in de Pro Cup wordt ingezet door Boutsen Ginion Racing

Het laatste Belgische team aan de start is Boutsen Ginion Racing. Zij komen naar Monza met de nieuwe McLaren MP4-12C GT3. De auto zal worden bestuurd door de Belgen Nico Verdonck en Edouard Mondron en de Engelsman Jack Clarke. Clarke rijdt ook voor het team in de European Le Mans Series. Boutsen Ginion Racing is een van de elf deelnemers in de Pr Cup.

Het tweede Nederlandse team op de grid is Team Race Art, een samenwerking tussen Carworld Motorsport en Rudolph Racing. Het team had in eerste instantie aangekondigd met een Porsche Cup auto in de Gentlemen Trophy te gaan rijden, maar besloot enkele weken geleden om een BMW Z4 GT3 aan te schaffen en in de Pro Am Cup te gaan meedoen. Op Monza zal de rood-wit-zwarte BMW bestuurd gaan worden door Roger Grouwels, Phil Bastiaans en Niels Bouwhuis.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet