Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Heemskerk weerstaat aanval Kiekens en pakt de winst

480_duel_kop_2078

Onder natte omstandigheden heeft Melroy Heemskerk de zege behaalt tijdens de derde formule ford race van het paasweekend. Op het Zandvoortse asfalt sloeg hij in de laatste ronde de aanvallen van een dapper rijdende Jos Kiekens van zich af. Bart van Os zag zijn kans schoon door in de run naar de finish nog Kiekens af te troeven voor plaats twee. De race was weer een ultiem voorbeeld dat je geen overvol startveld hoeft te hebben om een kwalitatief goede en spannende race te hebben. De bijna 19.000 toeschouwers zagen Bas Schouten en Michel Florie de top vijf complementeren.

480_paul_melroy_1136

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's: Chris Schotanus, Justin van Densen, Klaas Norg. Co van der Gragt en Klaas Norg

480_vuik_1060
Henk Vuik in actie

Deelname Jan Paul van Dongen en Henk Vuik Jr.
Zoals al eerder gemeld op deze site, werd Jan Paul van Dongen zaterdag nog ‘ingevlogen’ om deel te nemen aan de races. Ook Henk Vuik Jr. nam op het laatste moment nog deel aan de race van maandag. De reglementen schrijven voor dat een race minimaal zeven deelnemers dient te hebben om mee te tellen voor het kampioenschap. Omdat Frederik Vergrote in de kwalificatie schade reed en deelname twijfelachtig werd, is de deelname van Van Dongen en Vuik op het laatste moment gearrangeerd. Jan Paul van Dongen doet verhaal: “Ik was thuis en mijn auto stond toch raceklaar bij mij achter. Menno Weeda en Gert Valkenburg hebben dit mogelijk gemaakt en ik ben vooral blij dat ik dit heb kunnen doen voor de Nederlandse Formule Ford. Ook dit weekend is weer te zien dat je geen groot startveld nodig hebt voor prachtige races. Ik heb het zelf rustig aan gedaan en heb gereden op oude banden. Misschien dat ik tijdens de masters wel volwaardig deel ga nemen.”

480_start_2_2035

Kopstart voor Heemskerk
De Formule Ford race op paasmaandag, de derde race voor de klasse van het weekend, onderschrijft de woorden van Van Dongen met verve. Als de startlichten doven pakt Heemskerk de leiding en is het gevecht om zijn slipstream tussen Michel Forie en Bas Schouten. Daarachter volgen Bart van Os, Sven Snoeks en Jos Kiekens. De verraderlijke omstandigheden maken het extra lastig voor de veelal jonge coureurs. Aan het einde van de eerste ronde zien we de top zes al vorm krijgen.

480_strijd_4410

Alternatieve lijnen
De omstandigheden laten het toe om alternatieve lijnen te kiezen en dat wordt in de openingsfase tentoon gespreid door Bas Schouten. Op bijzonder fraaie wijze pakt hij de tweede plaats van Florie in de aanloop naar de Arie Luyendijkbocht. In de tweede ronde ziet Florie ook Bart van Os voorbij komen. De Amsterdammer toont even later op weg naar de Audi-S-bocht zich de verstandigste, als hij samen met Van Os en de inmiddels aandringende Kiekens gedrieën aanremt op het gladde asfalt. Hij ziet daardoor wel Kiekens passeren. Michel Florie rijdt daardoor nu op plaats vijf, met Sven Snoeks achter hem aan. Na de race zal Michel aangeven dat zijn auto ontzettend veel onderstuur had en dat hij daardoor geen vuist kon maken in deze wedstrijd.  

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet