Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Niels Langeveld overheerst in eerste race


Tikjes en duwtjes
René, Ruud Steenmetz en ook Clio Cup-debutant Paul Harkema profiteerden van de slechte start van de regerend kampioen. In het middenveld was de strijd echt heftig, vrijwel elke ronde wisselden vele rijders van positie. Daarbij waren er kleine tikjes en duwtjes, maar echt unfair ging het er niet aan toe, men liet elkaar voldoende leven.

480_tsjon_0660

Zwarte vlag
Voor Paul Harkema liep zijn debuutrace in de Clio Cup op een teleurstelling uit. Gestart vanaf een hele knappe derde startpositie verloor hij weliswaar wat plekjes aan de ervaren rijders, maar hij wist zich in de top 10 te handhaven. Volgens de wedstrijdleiding echter niet op een geoorloofde wijze, want eerst kreeg Harkema een waarschuwing, om twee ronden later zelfs de zwarte vlag te krijgen. Harkema gaf hieraan direct gehoor door de pitstraat in te rijden, maar uiteraard was hij hierover verbolgen. Op de camerabeelden waren er voor de toeschouwers ook geen opvallende overtredingen te zien. Uiteraard zal de wedstrijdleiding, die immers het gehele circuit kan zien, voldoende reden hebben gehad om de zwarte vlag te geven.

Steenmetzen
Sebastiaan Bleekemolen was inmiddels een inhaalrace begonnen, na 3 ronden lag hij vierde en een ronde later kon hij de jongste van de twee voor hem liggende Steenmetzen passeren. Vader René Steenmetz had echter een flink gat geslagen, maar de race is nog lang.

Even wennen
Aan de kop van het veld bouwt Niels Langeveld zijn voorsprong langzaam maar zeker verder uit. “Ik moest wel even wennen aan de nieuwe banden. Bij de start ging het fantastisch, maar op de natte baan moest ik wel zoeken naar de juiste racepace.”

Minder ervaren rijders
Rond de tiende positie strijden Dutch Formula Ford-kampioen 2011 Joey van Splunteren, Jan Muijs en Edgar van der Ende om podiumplekken in de Olympia klasse voor minder ervaren rijders. Daar vallen wel wat tikjes en gaan er wat Clio’s dwars, maar iedereen kan zijn weg vervolgen.

‘Marcellen’
Ongeveer halverwege de race leidt Langeveld zo’n 7 seconden voor René Steenmetz, die op ruim een seconde achter zich Bleekemolen ziet naderen. Ruud Steenmetz kan het tempo van de top 3 net niet volgen, hij moet een klein gaatje toestaan. De ‘Marcellen’ (Duits en Dekker) rijden een stabiele race, maar blijven buiten het strijdgewoel voor en achter hen. Robert van den Berg rijdt wel naar dit duo toe, maar kan er niet voorbij.

480_burg_grind_4269

480_raaymakers_grind_4217

Nat
Het blijft nat op de baan, waardoor het voor met name de nieuwe deelnemers af en toe zoeken blijft naar grip. Af en toe belandt een rijder in het grind, maar over het algemeen weet men de weg te vervolgen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet