Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Maltese invasie

Het Maltese dragracen is aan een Europese opmars begonnen. Nadat vorig jaar al Monty Bugeja en Oliver Azzopardi aan enkele FIA EK Top Methanol Dragster wedstrijden deelnamen, heeft zich met Chris Polidano een derde Maltese dragracer voor het FIA Europees Kampioenschap in deze klasse gemeld. Als klap op de vuurpijl komt via Eurodragster het nieuws dat Duncun Micallef dit jaar de eerste Maltese piloot in de Top Fuel klasse gaat worden.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Malta was ooit eigendom van Groot Brittannië en daarmee is ook de van oudsher al bestaande interesse in het dragracen verklaard. Daarnaast is het eiland zo klein en zo dichtbevolkt dat er geen ruimte is voor een groot circuit of rally-parcours. Een dragstrip op een voormalig vliegveld is dan ook zo ongeveer de enige mogelijkheid voor de jeugd om hun liefde voor auto’s en snelheid veilig in de praktijk te kunnen brengen. Wie al eens op Malta geweest is, weet echter dat men eigenlijk de openbare weg als één grote racebaan ziet.

malta_bugeja
Monty Bugeja

Nadat een jaar of tien geleden Monty Bugeja en John Ellul succesvol aan het FIA Europees Kampioenschap in de klasse Top Methanol Dragster deelnamen, werd het een beetje stil rond het Europese programma van de Maltese rijders. De reiskosten vanuit het verre zuiden vormden een forse drempel. In 2011 was Monty Bugeja echter weer terug, terwijl met Oliver Azzopardi zich een nieuwe Top Methanol-racer van Malta in het FIA EK meldde.

malta_azzopardi
Oliver Azzopardi

Dit jaar lijkt de Maltese opmars door te gaan. Na afloop van vorig seizoen kocht Chris Polidano de auto waarin Derek Flynn de afgelopen jaren actief was in het FIA EK Top Methanol Dragster. Inmiddels heeft Polidano met succes zijn licentieruns volbracht en is zijn Kalanc Racing Team van plan het volledige FIA EK te gaan rijden. Met drie rijders vormt Malta meteen het land met het grootste aantal deelnemers aan het FIA EK Top Methanol Dragster.

malta_flynn
De auto van Chis Polidano, hier nog met Derek Flynn aan het stuur

Dit jaar krijgt Malta echter ook zijn eerste rijder in de Top Fuel klasse. Via Eurodragster is bekend geworden dat Duncun Micallef tijdens de Easter Thunderball in een auto van Rune Fjeld Motorsport zijn licentieruns gaat maken, om vervolgens in ieder geval aan de Main Event, de eerste wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap, deel te gaan nemen. Micallef promoveert daarmee vanuit de Top Methanol Dragsters naar de koningsklasse.

malta_horto.310
De auto waarmee Duncun Micallef zijn Top Fuel debuut wil maken

Overigens timmert Malta ook op andere manieren aan de weg. Hal Far Raceway, de dragstrip van het eiland, zal de komende periode met financiële hulp van de Malta Motorsport Federation een flinke upgrade ondergaan. Men probeert op deze manier ook andere Europese teams voor tests naar Malta te lokken. Helaas zal de afstand voor velen een onoverkomelijk probleem vormen, maar de 95% van het jaar zon waar Malta garant voor staat, is iets waar Santa Pod, of bijvoorbeeld Drachten, alleen maar van kunnen dromen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet