Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Sportscars: Dr. Gianpiero Moretti 1940-2012

Dit weekend bereikte ons het droeve bericht dat MOMO-fabrikant Dr.Gianpiero Moretti in Italié op 71-jarige leeftijd is overleden. In 1998 behaalde Moretti het grootste autosportsucces uit zijn carrière toen hij samen met de onze landgenoot Arie Luyendijk, Mauro Baldi en de Belg Didier Theys de 24U van Daytona met een Ferrari 333 SP op zijn naam schreef.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s archief Willem J. Staat

2012_historie_moretti_1
Gianpiero Moretti in actie op de Norisring 1981. Met deze Porsche zou hij mooie
resultaten behalen.

Gianpiero Moretti overleden
In Milaan overleed dit weekend Gianpiero Moretti, de fabrikant van o.a. MOMO autosportaccessoires. De 71-jarige Moretti verloor de strijd tegen kanker. Moretti was meer dan veertig jaar lang in de autosport actief. Vooral in de sportscar-racerij behaalde de Italiaan vele successen. Aan het begin van de tachtiger jaren maakte de Italiaanse fabrikant vooral faam in de IMSA-series met een Moby Dick Porsche 935-78. Met deze bolide won hij samen met zijn landgenoot Mauro Baldi de IMSA GTX-klasse op Silverstone in 1982. De overstap naar een door Adrian Newey geconstrueerde March 82G liep op een mislukking uit omdat de motoren te onbetrouwbaar waren. Vervolgens kwam de Momo-baas zowel voor de teams van Reinhold Joest en Gebhardt uit.

Ook kwam Moretti met zijn Moby Dick Porsche bij gelegenheid in het DRM uit. Een voorloper van het huidige DTM-kampioenschap. Op de Norisring eindigde Moretti in 1981 als tweede in de DRM-wedstrijd. In de niet voor het kampioenschap meetellende 200 Mijlswedstrijd eindigde hij als vijfde. Met een door Joest gerunde MOMO Porsche 962 behaalde Gianpiero Moretti diverse goede resultaten. De Argentijn Oscar Larrauri behaalde in 1992 in de Interserie voor het MOMO Joest Team diverse overwinningen.

Moretti was het overigens die Ferrari inspireerde tot de bouw van de 333 SP. Met deze auto behaalde Dr. Gianpiero Moretti tevens het grootste autosportsucces uit zijn carrière. Samen met Mauro Baldi, Arie Luyendijk en Didier Theys schreef hij in 1998 de 24 Uur van Daytona op zijn naam. Moretti nam viermaal aan de 24U van Le Mans deel.

In 1995 verkocht Moretti zijn meerderheidsbelang aan Mercury Holding, en hield zich daarna voornamelijk bezig met de ontwikkeling van de indoor kartsport in Italië.

2012_historie_moretti_2
De IMSA Porsche waarmee het team van Joest MOMO zowel in de Interserie
als IMSA uitkwam. Hier zien we Oscar Larrauri aan het werk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet