Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mark Webber wint laatste race van het jaar

mark_webber

In de allerlaatste race van het jaar heeft Mark Webber toch nog een overwinning geboekt. De Australiër profiteerde wel van versnellingsbakproblemen van Vettel, die hierdoor de leiding moest afstaan. Vettel mocht zijn tweede en derde versnelling nauwelijks gebruiken, maar was nog steeds sneller dan alle anderen. Jenson Button bekroonde de tweede plaats in het kampioenschap met de laatste podiumplaats.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Droge race?
De start van de race vindt plaats onder een flauw zonnetje, maar de verwachting is dat die niet de hele race zichtbaar zal blijven. Er wordt regen verwacht, we zullen zien of en wanneer dat gebeurt.

Strijd om p2
Voor de vijftiende keer dit jaar mag Sebastian Vettel van poleposition starten en zoals meestal doet de Duitser dit prima. Vettel pakt gemakkelijk de eerste bocht en Mark Webber sluit net zo simpel aan. Daarachter behoudt Button zijn derde plaats, Alonso pakt p4 van Hamilton af. Achter de kampioen rijden daarmee de drie coureurs die nog strijden om de tweede plaats in het kampioenschap.

Red Bulls rijden weg
In de openingsfase maken de twee Red Bulls zich los van hun gevolg. Button kan dit tempo niet pareren, hij staat vol onder druk van Fernando Alonso.

Senna is wild
Het circuit van Interlagos ademt de naam Senna en dat is een behoorlijke last op de schouders van Bruno Senna. Hij is op p9 in gevecht met Michael Schumacher en bij het aanremmen van nota bene de Senna S raken de twee elkaar. Beide rijders sturen in en terwijl Senna begint te zwaaien rijdt hij nog een keer tegen Schumacher aan. Dat kost Senna wat deeltjes voorvleugel, maar Schumacher loopt een lekke achterband op, waar hij een heel rondje mee door moet. Met een ronde achterstand en als allerlaatste komt de Mercedes weer de baan op. Schrale troost voor Schumacher is dat de wedstrijdleiding niet chauvinistisch is: Bruno Senna krijgt een drivethroughpenalty.

Button in de verdrukking
Na elf ronden heeft Jenson Button al zes seconden achterstand op Mark Webber. Alonso zit al elf ronden vlak achter hem, maar zijn poginkjes werden tot dusver afgewimpeld. De verrassingsaanval van de Spanjaard komt in het bochtige middengedeelte, waar hij buitenom gaat en de McLaren voorbij schiet. Hierna kan Alonso snel een gat slaan, Hamilton zit nu op de kont van zijn teamgenoot.

Versnellingsbakproblemen Vettel
Sebastian Vettel had tot vorig weekend een probleemloos seizoen, maar nu de prijzen verdeeld zijn is dit geluk ook afgelopen. Na zijn lekke band in Abu Dhabi is het dit keer zijn versnellingsbak die problemen geeft. Vettel kan wel doorrijden, maar moet short shiften in de tweede versnelling. Dat is nog te overzien, maar een paar ronden later moet hij dit ook in de derde versnelling. Dat wordt een zware middag voor de Duitser.

Button stopt als eerste
Jenson Button had niet zo’n lekker tempo te pakken en hij is in ronde 16 dan ook de eerste die zijn pitstop maakt. Alonso en Hamilton komen de volgende ronde en zij komen weer voor en achter Button de baan op. Leider Vettel komt hierna en ondanks zijn problemen komt ook hij goed weg. Webber volgt en daarmee zijn alle koplopers voorzien van nieuw schoeisel. Een wat treurig moment van glorie is dat Felipe Massa in zijn honderdste race voor Ferrari door de stops van de anderen even op kop rijdt voor zijn thuispubliek, maar na zijn stop rijdt de Braziliaan weer gewoon zesde, tien tellen achter Hamilton.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet