Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Muller opnieuw wereldkampioen, Coronel sluit af met tweede plaats

480_muller

Yvan Muller is de oude en de nieuwe wereldkampioen toerwagens. In de tweede WTCC-race op het stratencircuit van Macau, de laatste wedstrijd van het seizoen, had de Franse Chevrolet-rijder aan de derde plaats achter zijn Britse teamgenoot Rob Huff en de sterk rijdende Tom Coronel genoeg om zijn derde wereldkampioenschap na 2008 en 2010 veilig te stellen. Rob Huff deed er met een perfecte prestatie in de vorm van twee overwinningen in Macau alles aan om de situatie nog om te draaien, maar uiteindelijk bleek Mullers voorsprong voldoende. Tom Coronel sloot het seizoen op een uitstekende wijze af met zijn vijfde podiumplaats van het jaar.


Tekst: René de Boer
Foto's: fiawtcc.com


480_coronel_macau_start

Bij de start komt Monteiro nauwelijks weg. Coronel pakt de leiding. Nykjaer is nog tweede en kan zijn auto nog net onder controle houden bij het uitkomen van Mandarin. Coronel leidt voor Nykjaer, Huff, Bennani, Engstler, Muller, Tarquini, Michelisz en Monteiro. In de eerste ronde gaat Huff in Paiol voorbij Nykjaer. Muller passeert bij het uitkomen van de R-Bend Engstler en is daarmee vijfde. Dat zou theoretisch genoeg zijn voor de titel, als de stand zo blijft. Voor Lisboa verliest Engstler in de tweede ronde nog twee plaatsen aan Michelisz en Tarquini. Coronel heeft in de tweede ronde al snel Huff direct achter zich. Huff heeft de koplampen van zijn Chevrolet ingeschakeld.

De rangorde na twee ronden: Coronel leidt voor Huff, Nykjaer, Bennani, Muller, Tarquini, Michelisz. Voor Lisboa blijft Huff iets langer op het gas en passeert zo Coronel. Achterin het veld crasht Kwok bij het uitkomen van Mandarin.

480_wiel

De Wiechers-BMW is gestrand op de baan, de safety-car komt in actie. Muller is Bennani voorbij en zou daarmee theoretisch nog steeds kampioen zijn vanwege een groter aantal tweede plaatsen dan Huff, naar nog is de race niet ten einde.

Aan het begin van ronde zeven wordt de race weer vrijgegeven. Dan zijn er nog vijf ronden te rijden. Huff leidt voor Coronel, Nykjaer, Muller, Bennani, Tarquini en Michelisz. Achterin het veld komt De Souza met Mak in botsing, de Chevrolet van De Souza blijft met een kapotte ophanging bij het uitkomen van Lisboa op de baan staan. Bij de volgende doorkomst is de auto wel weg. Bennani pakt met een mooie uitremactie Tarquini en verovert zo de vijfde plek terug, die Tarquini kort daarvoor had gepakt.

In de negende ronde heeft Muller een betere exit vanuit Mandarin en kan zo Nykjaer inhalen. Daarmee is de Fransman derde en op titelkoers. Tarquini is inmiddels Bennani weer voorbij. Korte tijd later verliest Bennani nog een plek aan Michelisz, pakt zijn positie echter snel weer terug. In de laatste ronde remt Tarquini voor Lisboa Nykjaer uit en is daarmee vierde. Zo blijft de volgorde tot aan de finish: Huff wint, Coronel wordt tweede en Muller derde, waarmee de Fransman succesvol zijn wereldtitel verdedigt. Tarquini, Nykjaer, Bennani, Engstler, Monteiro en Michelisz completeren de top tien. Poulsen wint de titel in het Yokohama Independents-klassement.

480_coronel

Tom Coronel: "Gave race!"
Tom Coronel is bijzonder tevreden na zijn race: "Bij de start was het lastig: ik zag helemaal niks door al die rook uit Nykjaers auto. Ik schreeuwde over de radio: 'het licht, het licht'.Ik kon er voorbij en toen reed ik vooraan, maar toen kwam er een safety-car. Dat Huff er voorbij zou gaan, wist ik toch wel, want hij is gewoon sneller. Ik heb geen onnodige risico's genomen in mijn pogingen om mijn plek te verdedigen, dat had ook geen enkele zin gehad. Bovendien wilde ik ook geen rol spelen in de beslissing om het kampioenschap. Hij heeft gewonnen, ik wilde graag het seizoen hier afsluiten met een podiumplaats en dat is gelukt. Het was een gave race!"

huff-wint

Uitslag:
1. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 11 r. in 33:23,773 (gem. 120,94 km/u)
2. Tom Coronel (Ned), BMW 320TC, op 4,680
3. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 8,695
4. Gabriele Tarquini (Ita), Sunred SR Leon 1.6T, op 9,047
5. Michel Nykjaer (Den), Sunred SR Leon 1.6T, op 10,718
6. Mehdi Bennani (Mar), BMW 320TC, op 11,066
7. Franz Engstler (Dui), BMW 320TC, op 12,241
8. Tiago Monteiro (Por), Sunred SR Leon 1.6T, op 15,126

muller-blij

Eindstand WK na 24 races:

1. Yvan Muller, 433 punten
2. Rob Huff, 430
3. Alain Menu, 323
4. Tom Coronel, 231
5. Tarquini, 204
6. Monteiro, 117
7. Poulsen, 112
8. Engstler, 88

2-tshirts


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet