Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton profiteert maximaal van pech Vettel

hamilton

Op Vetteliaanse wijze heeft Lewis Hamilton de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Brit moest bij de start nog aansluiten achter Vettel, maar toen de Duitser in bocht 2 al een lekke band opliep en in de pits moest uitstappen, was er geen vuiltje meer aan Hamiltons lucht. Hij hield Alonso op een ruime marge en kon genieten van de ondergaande zon. Achter Alonso verloor Button in de eerste stint al de aansluiting en daarna kon hij ook niet meer dichterbij komen. Hij werd nog wel aangevallen door Mark Webber, die pas in de laatste ronde naar de harde banden ging. Dat leverde hem echter slechts p4 op.


Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Poleman Sebastian Vettel is prima weg en laat Hamilton gemakkelijk achter zich. Hamilton en Button sluiten simpel aan, maar na de eerste bocht zien we Sebastian Vettel ineens met een lekke band van de baan glijden. Hij schuift zijwaarts van het asfalt, met het voorwiel al omhoog. De Duitser kan, heel langzaam rijdend, nog wel terug naar de pits.

Achter nieuwe leider Lewis Hamilton dringt Fernando Alonso aan bij Jenson Button en de Spanjaard pakt de tweede plaats. Webber en Massa sluiten aan, voor het hevig vechtende Mercedes-duo.

Vettel mag uitstappen
De lekke band is eigenlijk Vettels eerste pechmoment van het seizoen. Hij krijgt het deze keer direct volledig voor de kiezen, want behalve de band is ook de wielophanging kapot. In de pits aangekomen ontdekt de pitcrew dit ook en dus mag Vettel voor het eerst dit jaar uitstappen. Ondanks dat hij dit jaar al alle prijzen heeft gepakt, baalt hij hier nog steeds flink van.

DRS werkt
Vorig jaar kenmerkte de Grand Prix van Abu Dhabi zich door het gebrek aan inhaalacties. Dat is dit jaar wel anders, dankzij de DRS. In de kop van het veld zijn de verschillen net te groot geworden, maar daarachter wordt lekker gestreden. Zo pakt nummer tien Buemi een plaatsje van Di Resta, met behulp van het achtervleugeltrucje, maar omdat er na DRS-zone 1 meteen nog een zone volgt, pakt Di Resta dit plaatsje weer lekker terug. Dit scenario herhaalt zich wel drie keer, maar dan verremt Di Resta zich bij het terugpakken.

Button gaat niet lekker
De McLarens waren vrijdag onverslaanbaar en pasten gisteren alleen voor Vettel. In de race heeft Button het echter niet voor elkaar; hij klaagt over een probleem en verliest veel tijd op Alonso en Hamilton. Webber zit inmiddels op Buttons achtervleugel en heeft dus de DRS tot zijn beschikking. De McLaren heeft echter de hogere topsnelheid, dus dat levert een mooi gevecht. Webbers eerste aanval duurt een paar bochten, de twee raken elkaar even, maar deze twee rijders vechten met verstand. Button laat Webber leven en pakt een bocht later zijn derde plaats weer terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet