Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Polekoning Vettel doet het weer

vettel

Sebastian Vettel heeft weer een poleposition aan zijn erelijst toegevoegd. De Duitser was in de eerste stint van Q3 al de snelste, in de tweede verbeterde niemand zijn tijd, behalve Vettel en dus heeft hij stevig de pole in handen. Omdat Vettel gevoelig is voor cijfertjes is het een mooi gegeven dat hij met dertien poles in een seizoen in het rijtje van Senna en Prost komt staan. Lewis Hamilton reed vandaag de tweede tijd, maar omdat hij drie startplaatsen straf krijgt vanwege de training van gisteren, mag Mark Webber op de voorste startrij plaatsnemen. Alonso en Button volgen daarachter. Hamilton en Massa staan morgen op rij drie.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull


Stofnest
Tijdens de eerste officiële kwalificatiesessie op het Buddh International Circuit valt er één ding op: er ligt heel veel stof. Zodra de rijders ook maar even naast de baan terecht komen of een bochtje iets te wijd nemen, volgt er een gigantische stofwolk die de baan in nevelen hult. Wie daar vlak achter rijdt moet maar op goed geluk door deze wolk en hopen dat er niemand in of achter stil staat.

Button en Schumacher aan de bak
Als tegen het eind van Q1 de rijders achteraan zachte banden monteren, kunnen ze zich aardig meten aan de koplopers. De Red Bulls, de Ferrari’s en Hamilton hoeven desalniettemin niet meer de baan op, maar Jenson Button heeft deze luxe niet. De Brit klaagt over een chronisch gebrek aan grip en staat voorlopig zestiende. Voor Michael Schumacher geldt hetzelfde, hij staat achttiende en moet ook nog aan de bak. Op de zachte banden lukt het de twee wel om Q1 door te komen, maar het heeft ze dus wel een zacht setje gekost.

Achteraan is er een klein succesje voor HRT; Ricciardo en thuisrijder Karthikeyan laten beide Virgins achter zich (al rijdt Glock geen serieuze tijd). De Lotussen staan weer vooraan het achterste groepje, Kobayashi is de laatste uitvaller.

Koplopers kijken het weer aan
In Q2 zijn de toppers meestal wel genoodzaakt om een tweede rondje te doen, maar in India is dat niet het geval. De Red Bulls, McLarens, Ferrari’s en Rosberg staan acht tienden los van de rest en dus kunnen tien man vechten om de laatste drie plaatsjes voor Q3. Sutil, Buemi en Alguersuari staan daar als de laatste run aanbreekt. Di Resta komt niet aan de tijd, misschien Michael Schumacher nog. Die verliest echter twee tienden in de tweede sector en komt uiteindelijk 18 duizendste te kort. Nog zuurder is het lot voor Petrov: hij rijdt precies dezelfde tijd als Alguersuari, maar omdat de Spanjaard eerder was, mag die door naar Q3.

Duizendstenwerk
In de laatste sessie gaan vijf toppers voor twee runs. Wie niet? Jenson Button, want de verspeelde in Q1 al een extra setje. In die eerste poging is Vettel de snelste, 37 duizendste voor Hamilton en 72 duizendste sneller dan Webber. Alonso en Massa komen daar net niet aan.

In de tweede run begint Hamilton sneller dan Vettel, maar de Red Bull is met name in de tweede en derde sector heel snel. Dat ontdekt Hamilton ook en hij blaast zijn rondje af. Vettel doet dat niet en hij verbetert zijn tijd nog. Webber en Alonso slagen daar niet in. Jenson Button rijdt in de slotfase zijn enige vliegende ronde, maar zijn tijd is niet echt competitief. Vier tienden achter Alonso eindigt Button als vijfde.

Massa’s voorwiel breekt af
Ook Felipe Massa waagt nog een tweede poging, maar die eindigt in de bandenstapel. Sneu voor Massa is dat hij hier helemaal niets aan kan doen. Hij rijdt zijn Ferrari agressief over de kerbstone en daarbij breekt zijn voorwielophanging af. De Ferrari schuift in de bandenstapel en Massa moet op de scooter terug naar de pits.

Voorste startrij Red Bull
Achter poleman Vettel eindigt Lewis Hamilton dus als tweede, maar hij krijgt morgen drie startplaatsen straf omdat hij tijdens de training gister zijn snelste ronde reed onder dubbelgeel. Zo schuift Webber door naar de voorste startrij en bezetten Alonso en Button de tweede startrij. Hamilton en Massa volgen daarachter. Nico Rosberg is best of the rest, mede doordat Sutil, Buemi en Alguersuari geen ronde rijden.

Vettel op recordjacht
Sebastian Vettel voegde de dertiende pole van het jaar aan zijn CV toe en staat daarmee in het rijtje met Senna en Prost. Vettel reed twee getimede ronden, die beide goed genoeg waren voor de pole. “Het was een goede sessie. Er ligt gigantisch veel stof op de baan, zodra je iets naast de racelijn komt verlies je veel tijd. De auto was vandaag echter fantastisch. Dit is een leuk en uitdagend circuit, het wordt een mooie race morgen.”

Hamilton lacht weer
Vorig raceweekend behaalde Hamilton de poleposition en zat hij met een chagrijnig gezicht de persconferentie uit. In India kan de Brit gelukkig weer lachen, zelfs met een tweede plaats. “We hadden niet verwacht tussen de Red Bulls te kunnen staan. Het is jammer van die straf voor morgen, maar dat was een domme fout van mezelf en daar betaal ik de prijs voor. Maar de race morgen is lang en met twee DRS-zones moet inhalen niet zo’n probleem zijn.”

Webber gehinderd door vlaggen
Mark Webber hoopt dit jaar nog een race te winnen, maar moest vandaag weer zijn meerder erkennen in zijn teamgenoot. “Het was erg moeilijk om hier een goede kwalificatiestrategie te bepalen, omdat de banden eigenlijk pas de tweede getimede ronde op hun best zijn. Je zag dan ook dat verschillende teams een andere strategie hadden. Ik had helaas maar één vliegende ronde, omdat ik in mijn tweede run de gele vlag van Massa kreeg. Maar vanaf de tweede plaats kunnen we morgen een goede race rijden.”

Uitslag kwalificatie India
1. Sebastian Vettel, 1:24.178
2. Lewis Hamilton*, op 0.296
3. Mark Webber, op 0.330
4. Fernando Alonso, op 0.341
5. Jenson Button, op 0.772
6. Felipe Massa, op 0.944
7. Nico Rosberg, op 1.273
8. Adrian Sutil, geen tijd
9. Sébastien Buemi, geen tijd
10. Jaime Alguersuari, geen tijd

11. Vitaly Petrov**, 1:26.319
12. Michael Schumacher, 1:26.337
13. Paul di Resta, 1:26.503
14. Pastor Maldonado, 1: 26.537
15. Bruno Senna, 1:26.651
16. Rubens Barrichello, 1:27.247
17. Sergio Perez*, 1:27.562

18. Kamui Kobayashi, 1;27.876
19. Heikki Kovalainen, 1:28.565
20. Jarno Trulli, 1:28.752
21. Daniël Ricciardo**, 1:30.216
22. Narain Karthikeyan, 1:30.238
23. Jêrome d’Ambrosio, 1:30.866
24. Timo Glock, geen tijd

* krijgt 3 startplaatsen straf
**krijgt 5 startplaatsen straf



Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet