Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Kevin Estre naar eerste winst, pech voor Team Bleekemolen

estre

De 22-jarige Kevin Estre heeft op het circuit van Monza zijn allereerste zege in de Porsche Supercup geboekt. De Fransman scoorde al een hele serie vierde plaatsen, maar mocht nog nimmer het Supercup-podium betreden. Zijn allereerste gang naar het podium is direct die naar de mooiste plek. Het zat de Nederlanders op Monza niet mee., alleen Patrick Huisman maakte een mooie opmars door als 14e te starten en als 7e te finishen. Jeroen Bleekemolen spinde in de vierde ronde en viel terug naar de 19e plek, Sebastiaan Bleekemolen viel in dezelfde ronde uit en ook Team Bleekemolen-rijder Alessandro Zampedri haalde de finish niet. De race werd in de vierde ronde langdurig onderbroken na een flinke crash van titelkandidaat Sean Edwards. Het incident van de teamgenoot van Jeroen Bleekemolen en de rol daarin van Norbert Siedler is nog in onderzoek.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto’s: Racecam.de

Rast profiteert
De beginfase van de race op Monza was erg hectisch. Bij de start zag de van pole gestarte Balzan Estre al naast zich en gezamenlijk gingen ze de eerste bochtencombinatie in. Beide haalden ze de eerste bocht daardoor niet en daarvan kon de gehaaide René Rast profiteren. Hij bleef netjes aan de binnenzijde en kwam als eerste door.

Kofferbak
Dat de auto van Estre perfect was, werd al snel duidelijk. De jonge Fransman kon Balzan vlot passeren en dook in de kofferbak van Rast, zoekend naar het benodigde gaatje om de leiding te pakken. Estre was sneller, maar Rast staat bekend als een uitstekende verdediger.

Bleekemolen valt uit
In de derde ronde gaat het mis voor Sebastiaan Bleekemolen. Door remproblemen komt hij twee meters te kort en rijdt tegen zijn voorligger aan. “Het ging niet eens hard, maar ik beschadigde mijn koeler en daardoor was mijn race direct over. Erg jammer, want het ging uitstekend dit weekend”, verklaarde Sebastiaan zijn uitvallen.

jeroen_familie
Zoon Max weet dat papa eigenlijk de snelste coureur in de Porsche Supercup is. 

Bleekemolen spint
Jeroen Bleekemolen is een ronde later het haasje. Hij spint en valt terug van P7 naar P19 en kan aan een flinke inhaalrace beginnen. Uiteindelijk weet hij zich nog terug te knokken naar de 13e plek.

Edwards crasht
Achter de op de derde positie rijdende Balzan loeren Sean Edwards en Norbert Siedler op een kans om naar het podium te rijden. Dat pakt voor Edwards, die tweede staat in het kampioenschap, helemaal verkeerd uit. De Brit gaat van zijn lijn af, maar ziet niet dat Siedler daar al zit. Het gevolg is een flinke crash en dito ravage op de baan. Edwards is gelukkig ongedeerd, maar zijn Porsche is een wrak en de bandenstapel volledig verwoest. Het duurt dan ook vijf ronden achter de safetycar voor de race hervat kan worden.

Estre passeert
Bij de herstart zit Balzan op P3 te slapen. Op start finish ligt hij al op grote afstand van het leidende duo en zijn kans op een zege op zijn thuiscircuit is meteen verkeken. Estre heeft al direct weer de druk vol op Rast en net voor het ingaan van de Parabolica passert hij de Duitser en pakt de leiding over. Rast was onder de indruk: “Kevin’s auto was ‘quick like hell’ op het rechte eind. Misschien hadden wij in onze setup teveel downforce. Maar evengoed ben ik erg blij met dit resultaat. Ik pak 18 punten en Sean (Edwards) scoort er geen, dus dat verbeterd mijn positie in het kampioenschap sterk. Nu ga ik meer relaxed naar Abu Dhabi.”

Huisman tevreden
Patrick Huisman is de enige van de drie Nederlanders die tevreden kan zijn met zijn race. Begonnen als 14e reed hij naar P7.

Wens komt uit
Kevin Estre was zijn team dankbaar: “Ze hebben me een ongelofelijk goede auto gegeven en dat was de basis voor deze zege”, sprak de dolgelukkige winnaar vanuit de bodem van zijn hart. “Vanochtend werd mij gevraagd wat mijn grootste wens was. Ik antwoordde dat dat een podiumplaats in de Supercup was. Zo zie je dat wensen soms erg snel uitkomen. Nu heb ik de Rookie-titel al binnen en ik hoop echt dat dit de eerste stap van een erg succesvolle carriere in de Supercup is.”

Kalender
De finale in de Porsche Supercup vindt plaats van 11 tot en met 13 november op het Yas Marin Circuit van Abu Dhabi. Anders dan bij de meeste evenementen rijden de Porsches daar twee wedstrijden.

estre_portret
Het eerste podium van Kevin Estre is meteen de eerste plaats.

Uitslag race Porsche Supercup (onder voorbehoud)
Monza, zondag 11 september 2011
1. Kevin Estre, Hermes Attempto Racing, 14 ronden in 29:21.986
2. René Rast, Veltins Lechner Racing, +1.811
3. Alessandro Balzan, Ebimotors, +1.811
4. Norbert Siedler, Veltins Lechner Racing, +2.466
5. Nick Tandy, Konrad Motorsport, +3.382
6. Kuba Giermaziak, Verva Racing, +6.694
7. Patrick Huisman, Aevitae Bleekemolen Racing, +8.396
8. Christian Passuti, Antonelli Motorsport, +8.875
9. Stefan Rosina, Verva Racing, +11.118
10. Marco Mapelli, Ebimotors, +12.048
13. Jeroen Bleekemolen, Team Abu Dhabi, +18.864

Uitgevallen:
Sean Edwards, Team Abu Dhabi, op 11 ronden
Sebastiaan Bleekemolen, Aevitae Bleekemolen Racing, op 12 ronden
Alessandro Zampedri, Aevitae Bleekemolen Racing, op 13 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet