Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Spectaculaire GTC zege Jeroen Bleekemolen. Zinderend LMP1 Slotstuk!

De LMP1 klasse in de ALMS-series is in het verleden wel eens beter bezet geweest. Maar dit betekent geenszins dat er geen spektakel te beleven valt. De LMP1 bolides van Muscle Milk en Dyson Racing hielden het tot het laatste moment bloedspannend. En ook Jeroen Bleekemolen deed er in de GTC-klasse absoluut niet voor onder! Hij won op de laatste meters!! Jaap van Lagen eindigde als vijfde in de GTC-klasse.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: ALMS, Black Swan Porsche, BMW

finish_amr_1
Zinderend LMP1 Slot op Road America. Het bewijs dat je voor een goede wedstrijd niet
veel auto's nodig hebt, werd andermaal bewezen.

Adembenemende duels in ALMS slot op Road America
Weinig deelnemers in de LMP1-klasse betekent nog niet dat er geen spektakel te beleven valt. De Duitser Klaus Graf in de Muscle Milk Lola Aston Martin Coupé B08 en de Amerikaan Chris Dyson in een Lola B09/86 zorgden voor één van de spannendste wedstrijden uit de ALMS-geschiedenis. In de slotfase reden beide Lola’s werkelijk wiel-aan-wiel en wrongen zich meesterlijk door “het verkeer” heen. De laatste ronde op Road Atlanta deed herinneringen oproepen aan de historische Le Mans finish uit 1969 tussen Jacky Ickx en Hans Herrmann!! Op adembenemende wijze vochten beide Lola-coureurs om de zege, en uiteindelijk won de Muscle Milk Aston Martin Coupé B08 met een miniem verschil op de Dyson Lola. Achter het meest geringe finishverschil in de geschiedenis van de American Le Mans Series. Winnaar Klaus Graf: “De laatste 20 minuten waren waarschijnlijk de zwaarste uit mijn carriere. Eigenlijk kan ik mij niet herinneren dat ik ooit zo hard heb moeten pushen. De neutralisatie 50 minuten voor het einde, speelde ons enigszins in de kaart. Maar we hebben laten zien dat de American Le Mans Series wel over de beste sportscar-series ter wereld beschikt”

bleekemolen_ra_2_finish
Het Black Swan Racing Team gaat bij de zege van Bleekemolen geheel uit zijn
dak. Geen wonder, in de laatste ronde lag Jeroen nog tweede!

Spectaculaire zege Bleekemolen in GTC
Het duel aan de kop was al fantastisch, maar de strijd in de GT-klasse werd eveneens op de laatste meters beslist. Voor Jeroen Bleekemolen was het één van de mooiste overwinningen uit zijn carriere. Met nog amper vier minuten te gaan verschalkte Bleekemolen (die samen met Tim Pappas de Black Swan Porsche deeld) eerst de American Spencer Pumpelly in zijn TRG Porsche, vervolgens liep hij snel in op koploper Sean Edwards. Vanwege een extra brandstofstop moest Bleekemolen vanuit derde stelling weer aansluiting vinden bij de koplopers die al met elkaar in gevecht waren.

Jeroen
Bleekemolen: “Halverwege de laatste ronde nam ik de tweede plaats over. Twee bochten voor de finish kwam ik naast Sean Edwards en passeerde hem. Hij haalde nog een alles of niets poging uit door vol tegen mij aan te rijden. Daardoor kregen wij allebei een lekke band. Maar met één bocht te gaan pakte ik nipt de overwinning.” Edwards werd achteraf nog voor zijn acties bestraft en door de organisatie naar de derde plek teruggezet. Jaap van Lagen eindigde met de Amerikaan Peter Lassafre als vijfde in de GTC-klasse. In het begin van de wedstrijd draaide Van Lagen eveneens met de koplopers in GTC mee.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet