Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Regional

NEC Formule Renault 2.0: Ellinas verrassing van eerste race op Oschersleben

30jul11-464

Tio Ellinas, gastrijder uit het Brits Formule Renault kampioenschap, schreef op zaterdagmiddag op overtuigende wijze de eerste race van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup op zijn naam. Dennis van de Laar was de best scorende Nederlander op zaterdag in Oschersleben met een nette negende plaats.


Tekst: Claire Dubbelman
Foto's: Chris Schotanus / Essay Produkties


De jonge Cyprioot, die dit jaar debuteert in de Formule Renault, verbaasde al door de snelste tijd neer te zetten in de kwalificatie op vrijdagmiddag. Met 1 minuut 26.198 was hij de koplopers in het kampioenschap Sainz en Kvyat te snel af. Het WTCC weekend op Oschersleben gaat niet de boeken in als het meest zomerse weekend van het seizoen. Terwijl de thermometer in 2010 ruim de 40 graden aantikte, is het dit weekend voornamelijk koud, rond de 16 graden met heel veel wind. Hoewel regen dreigt, waren alle Formule Renault 2.0 sessies tot nog toe droog.

De eerste startrij werd compleet gemaakt door Stoffel Vandoorne, de jonge Belg die voor het team van Kurt Mollekens goede zaken doet in zowel het Noord Europees als het Europees Kampioenschap Formule Renault 2.0. Bij het startsein was Ellinas als snelste weg, maar verderop maakte Josh Hill ook een superstart mee. De zoon van Formule 1 Wereldkampioen Damon Hill startte vanaf een achtste positie, maar had in de eerste meters direct vier plekken te pakken.

Terwijl zich een kopgroep van de eerste drie coureurs vormde, maakten Karl Oscar Liiv en Meindert van Buuren Junior een uitstapje in het grind. Voor Liiv betekende dit het einde van de race, Van Buuren kon gelukkig zijn weg vervolgen. De enige dame in het veld, Alice Powell, had een rap tempo gevonden en had in de eerste drie rondes al twee posities te pakken ten opzichte van haar elfde startplek.

30jul11-378

Achter Ellinas vond de grootste strijd plaats tussen de als vierde geplaatste Vandoorne en leider in het tussenklassement Sainz. Sainz wist er gedurende de hele wedstrijd dichtbij te komen, maar dankzij de sterke verdediging van de Belg bleef een succesvolle inhaalpoging uit. De Cyprioot vooraan profiteerde volop en hield zijn voorsprong constant op anderhalve seconde van het vechtende tweetal achter hem.

De enige verandering in het veld is dan nog het uitvallen van Jakub Smiechowski, die tot nu toe een weekend vol pech beleefd. Na 25 minuten was de overwinning verdiend voor Tio Ellinas, gevolgd door Vandoorne en Sainz.

De tweede race van het Formule Renault 2.0 NEC staat gepland net na de laatste race van het WTCC, om 16.05 op zondagmiddag. De race is te volgen via livetiming op www.mstworld.com. Klik onder het WTCC logo op de link ‘WTCC Support Live Timing’ om de race online te kunnen volgen.

Uitslag Race 1:
1. Tio Ellinas in 26 min 20.027,
2. Stoffel Vandoorne + 2.157,
3. Carlos Sainz + 2.783,
4. Alessio Picariello + 8.310,
5. Daniil Kvyat + 9.432,
6. Josh Hill + 13.602,
7. Oscar King +17.723,
8. Jordan King 24.313,
9. Dennis van de Laar 32.824,
10. Alice Powell + 33.242,
15. Frank Suntjens + 57.616
17. Meindert van Buuren Jr + 1 min 08.345Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet