Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Antti Buri onder indruk van niveau Nederlandse coureurs

480_buri_beelen_steijn2

Zoals Nederlandse kinderen opgroeien met schaatsen, zo worden de kinderen in Finland al van jongs af aan in een trapauto gezet. En in veel gevallen klaargestoomd voor een Rally-carrière. Voor Antti Buri, overigens in Finland een erg gebruikelijke voornaam, was het dan ook helemaal niet vreemd toen hij als vijftienjarige achter het stuur van een rallywagen stapte. Ook zijn vader was vroeger rallyrijder, maar als drukbezet ondernemer met een Audi-VW-Skoda dealerschap moest Antti zelf zijn weg zoeken.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt en Klaas Norg

480_buri_actie_zij_8622

Na drie jaar zonder echte successen aan het rallyrijden geroken te hebben kwam Buri toevalligerwijs in contact met Formula Ford. En dat was voor de Fin een openbaring, ineens viel alles op zijn plek.

Sterke competitie
Na eerst te hebben deelgenomen aan het Fins kampioenschap wilde Buri meer en zo maakte hij vorig seizoen de overstap naar het Brits kampioenschap. In deze sterke competitie stond hij het grootste deel van zijn eerste seizoen op een verdienstelijke derde plek, totdat hij in de eindfase wat mindere resultaten scoorde en terugviel naar een zesde eindklassering. “In het Brits kampioenschap hebben de eerste zes rijders ongeveer hetzelfde niveau, dus een kleine misstap heeft direct consequenties”, verklaart Buri de terugval.

480_buri_4298

Schoolverzuim
Inmiddels heeft Antti Buri zijn eigen raceteam, waarin hij wordt gesteund door zijn beste vriend. Die is monteur en samen stellen ze de auto af. Naast zijn Formula Ford-carrière volgt Buri een studie in het Finse Turku, uiteraard is deze opleiding gericht op de techniek: Autotechniek en logistiek. Buri zit in deze opleiding in het tweede jaar en zal nog twee jaar moeten volhouden om de opleiding af te ronden. “Als ik dat tenminste haal”, zegt hij met een scheve lach. “Racen kost veel tijd en ik ben daarom in februari voor het laatst op school geweest.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet