Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Rast wederom nummer 1, spektakel Sebastiaan Bleekemolen

rene_rast_nurburgring_2011

René Rast heeft zondag de Porsche Supercup-race op de Nürburgring gewonnen. Hij was na 14 ronden de snelste rijder. De meest opvallende coureur was Sebastiaan Bleekemolen, die als 12de startte, in de openingsronde de kop pakte, maar uiteindelijk als 17de finishte.

Tekst: Marc Kok
Foto: Racecam.de

Tijdens de opwarmronde is te zien dat het spettert. Hebben deze weersomstandigheden invloed op de wedstrijd? Gaan alle rijders op slicks van start? Of nemen er coureurs risico’s door intermediates of regenbanden te monteren?

Superstart Sebastiaan Bleekemolen
Bij de start is de verrassende polesitter Kuba Giermaziak goed weg. Hij pakt de kop op de erg gladde baan. Na de eerste bocht gaat Nick Tandy direct in de spin met Kevin Estre. Beide rijders kunnen door, maar verliezen veel terrein. Sebastiaan Bleekemolen heeft een superstart. Vanaf plek 12 schiet de oudste Bleekemolen vrijwel direct naar stek 2 en vecht hij snel om de kop met Giermaziak. De Pool duwt Sebastiaan nog even terug naar stek 3, maar zijn regenbanden geven zoveel extra grip zodat hij niet veel later de kop kan grijpen.

Zet de regen door?
Na de eerste doorkomst komt Sebastiaan Bleekemolen dan ook als eerste door. Hij slaat een gaatje met Rast, Giermaziak, Siedler, Edwards, Rosina, Jeroen Bleekemolen en Patrick Huisman op de posities 2 tot en met 8. Opvallend is dat niet alle rijders met hun ruitenwisser aan racen. Betekent dit dat de regen niet doorzet? En dat Sebastiaan moet gaan vrezen voor zijn regenbanden? Het antwoord is voor hem helaas ja. Aan het eind van de tweede ronde ziet Sebastiaan al Rast en Giermaziak voorbij komen. Edwards volgt niet veel later. Het is duidelijk dat Sebastiaan op ander racerubber staat dan zijn concurrentie op de inmiddels opdrogende baan. De aanvallend ingestelde coureur valt snel terug. Na 4 rondjes is Sebastiaan zelfs al de nummer 17. Zo snel kan het gaan als je een gokje neemt. De weergoden zijn hem dus niet meer zo goed gezind als in het begin van de race.

Opmars Edwards
Ondertussen is er een duidelijke droge rijlijn ontstaan. Rast heeft na 5 omlopen nog steeds de leiding, maar runner-up Giermaziak zit hem op de hielen. Het tweetal is reeds hard weggereden bij de concurrentie. Jeroen Bleekemolen en Patrick Huisman knokken om de posities 6 en 7. Sean Edwards, die klassementsleider Rast van de titel wil afhouden, is aan een mooie opmars bezig. De Britse teamgenoot van Jeroen Bleekemolen heeft zich opgewerkt van startpositie 7 naar zijn huidige rang 3.

Spinnen
Halfweg koers raken wederom Nick Tandy en Kevin Estre elkaar. Tandy, die wel snel op de baan is, tikt Estre enorm de rondte in. Het is voor de Fransman helaas einde verhaal. Het is spectaculair op de track, want Patrick Huisman maakt in een chicane een fraaie 360 graden spin. De viervoudig Porsche Supercup-kampioen weet zijn bolide fraai onder controle te houden en kan na de pirouette snel zijn weg vervolgen. Met nog zes ronden te gaan lijkt het toch weer wat natter te worden op de baan. Giermaziak, die achter Rast zit, moet zijn ruitenwissers aanzetten omdat zijn voorganger een klein beetje spray omhoog gooit.

Herstel Huisman
In ronde 9 zet Patrick Huisman de snelste raceronde neer. Dat is een mooie revanche van ‘Patrick Fantastic’ na zijn spin van een omloop eerder. Terwijl Sebastiaan Bleekemolen als 16de op inmiddels bijna een rondje achterstand ligt, is Giermaziak aan de kop sneller dan Rast, maar de Pool komt de Duitser maar niet voorbij. Edwards is 4 tellen daarachter kansloos voor de zege, maar hij ligt wel riant op P3.

Finish
In de slotfase maakt Rast geen fouten. Hij pakt al weer zijn 4de Porsche Supercup-zege op rij. Giermaziak is als runner-up toch blij met zijn eerste podium, terwijl Edwards het 3de plekje op het ereschavot pakt. Jeroen Bleekemolen, die dit seizoen maar geen podium weet te veroveren in de Supercup, is 6de. Huisman krijgt als nummer 7 het zwartwit geblokt, terwijl zijn teammaat bij Aevitae Bleekemolen Racing Sebastiaan Bleekemolen zijn goklustige wedstrijd als 17de afsluit.

Uitslag Porsche Supercup op de Nürburgring:
1. René Rast 14 ronden in 30:00,552
2. Kuba Giermaziak op 1,001 seconde
3. Sean Edwards op 5,288
4. Norbert Siedler op 8,042
5. Stefan Rosina op 8,628
6. Jeroen Bleekemolen op 9,964
7. Patrick Huisman op 10,411
8. Christian Engelhart op 12,873
9. Christian Menzel op 18,517
10. William Langhorne op 27,945
17. Sebastiaan Bleekemolen op 1 ronde

Tussenklassement:
1. Rast 105 punten
2. Edwards 90
3. Siedler 83
4. Tandy 73
5. Giermaziak 70
6. J. Bleekemolen 68
10. Huisman 45
11. S. Bleekemolen 31

Volgende race: 31 juli op de Hungaroring.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet