Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: België wint

480_Vervisch-web

Op alle fronten waren de Belgen beter dan de Nederlanders. Frederic Vervisch won de hoofdprijs en stak 100.000 euro voor hem en zijn team in de zak. En Neel Jani reed de België-Anderlecht auto in de Super Finale naar de derde plaats. Alle drie Nederlanders haalden wel die Super Finale maar zij moesten het slechts met enkele (tien)duizenden euro’s doen want geen van hen scoorde een podiumplaats.

Tekst en foto's: Matthé IJzerman

Eigenlijk was Chris van der Drift een soort van pechvogel, ondanks dat hij als beste Nederlander (streep Nieuw Zeelander) was geëindigd. Hij had geluk dat hem de pole-positie in de schoot werd geworpen omdat men bij de shoot-out had geconstateerd dat er in de pitlane aan Craig Dolby’s auto was gewerkt, waarna hij een plaats werd terug gezet.

480_Van-der-Drift-op-kop-web
Chris van der Drift heeft vanaf pole een prima start in race 1

Van der Drift kwam bij de start heel goed weg en leidde de race soeverein tot aan de pitstops. Daar bleef het linker achterwiel haken waardoor er vijf kostbare seconden verloren gingen en hij pas achter Craig Dolby (Engeland) en Neel Jani (België - RSC Anderlecht) weer op de baan kwam. Maar de ellende was voor hem nog niet over want er zat niet genoeg brandstof in zijn tank waardoor hij in de slotronde in de spaarstand nog een plekje aan Frederic Vervisch kwijtraakte. “We wisten dat mijn auto meer brandstof verbruikt dan de andere in ons team, maar kennelijk was het nog niet genoeg”, verklaarde Nieuw Zeelandse coureur. In feite veranderde er in de volgorde op de baan niet zoveel als de startopstelling aangaf, want het circuit leent zich nauwelijks voor inhaalacties. Tenminste niet in de Superleague Formula Nations Cup anno 2011. Of, zoals erkend inhaler Craig Dolby het verwoordde: “De teams en auto’s zijn nu zo goed als gelijkwaardig en ook de rijders zijn min of meer van hetzelfde niveau.

480_finish-Dolby-web
Craig Dolby won de eerste race met overmacht

240_nail-biting-webEn dat maakt het inhalen er op deze baan een stuk moeilijker op”, aldus de Brit die de eerste race makkelijk won. Tristan Gommendy zag er trouwens erg triest uit want de ervaren Fransman spinde al in de zesde ronde bij het uitkomen van de Jacky Ickx chicane met zijn bolide in de vangrail. De safety-car hoefde slechts een ronde het veld te neutraliseren maar Van der Drift was toen wel zijn mooi opgebouwde voorsprong kwijt.

Deze PSV-fan vond de toch best saaie races wel heel spannend

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet