Superleague Formula: Australië soeverein naar zege in race 2
Australië heeft met groot gemak de tweede Superleague Formula-race op Zolder gewonnen. John Martin moest tot de pitstop nog wat plaatsen toegeven, maar toen leider Spanje de pitstop verklootte, Brazilië een drivethroughpenalty kreeg, Tsjechië zelfstandig terugviel en Rusland een late pitstop maakte reed Australië soeverein aan kop. Australië won voor Zuid-Korea (Max Wissel) en Rusland (Mikhail Aleshin). Yelmer Buurman en Robert Doornbos eindigden als zesde en zevende en hebben zich daarmee gekwalificeerd voor de finale.
Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Co van der Gragt en Klaas Norg
Snelle reparatie
Tussen race 1 en race 2 zit slechts een klein half uurtje; het is voor Frankrijk dus een haastklusje om Gommendy weer aan de start van race 2 te krijgen. Dat lukt nog op het nippertje, maar ze zijn wel te laat om Gommendy nog vanaf de grid te laten starten. En dat is jammer, want met de omgekeerde grid had Frankrijk eigenlijk vanaf poleposition mogen starten. Die eer is nu te beurt aan Soucek van Spanje, gevolgd door Tsjechië (Salaquarda), Rusland (Aleshin), Turkije (Tappy). Brazilië (Pizzonia), Zuid-Korea (Wissel), Australië (Martin), Nederland (Buurman), Japan (Doornbos), Nieuw-Zeeland (Van der Drift), Luxemburg (Vervisch), België (Jani) en winnaar van race 1 Engeland (Dolby).
Valse start Pizzonia
Vanaf pole houdt Soucek het veld mooi breed, om zo als eerste de bocht in te duiken. Daarachter is Pizzonia verdacht snel weg, hij heeft op start/finish al twee plaatsen gewonnen en pakt p2 - dat riekt naar een valse start. Tsjechië en Rusland sluiten achter hem aan, na het eind van de ronde wisselen de twee stuivertje.
Buurman verliest en wint, Doornbos wint en verliest
Yelmer Buurman heeft een slechte openingsronde, hij wordt voorbij gereden door Robert Doornbos en Frédéric Vervisch die daarmee achtste en negende rijden. Wanneer Vervisch echter weer aanvalt komt Doornbos in het gedrang en verliest hij de twee plaatsen weer. Buurman en Doornbos rijden zo alweer achter elkaar, ze lijken wel magnetisch.
Inhalen blijft uit
Het idee achter een omgekeerde startvolgorde is dat de snelle mannen achter in het veld gaan oprukken naar voren. Dat is mooi bedacht, maar we zien er op Zolder weinig van. Na acht ronden rijden de podiumfinishers van race 1 nog steeds achteraan in de omgekeerde volgorde.
Dat inhalen niet helemaal onmogelijk is bewijst John Martin, hij pakt p4 van Duncan Tappy.
Pizzonia is snel, maar...
Aan kop lukt het Soucek niet om weg te komen bij Pizzonia, die ook nog eens de snelste raceronde rijdt. Het lijkt dus goed te gaan met de Braziliaan, maar hij wordt een halt toegeroepen door de wedstrijdleiding. Vanwege de valse start krijgt Pizzonia een drivethroughpenalty en kan hij de overwinning dus wel vergeten.
Leider stopt
In race 1 verloor Van der Drift de leiding door een ronde te laat te stoppen. Dat laat Soucek zich in race 2 niet gebeuren; de leider stopt bij de eerste de beste mogelijkheid. Dat is goed bedacht, maar de Spaanse pitstop gaat helemaal de mist in. De bolide valt stil en ondanks verwoede pogingen van de monteurs komt hij ook na het aanduwen niet meer op gang. Weg kansen voor Soucek.
Een ronde later komen ook de koplopers van race 1 Luxemburg, Nieuw-Zeeland, België en Engeland de pits in, terwijl Doornbos en Buurman nóg een ronde doorrijden.
Balans
Als na tien minuten de pitstraat dichtgaat kan na de paar ronden chaos de balans weer worden opgemaakt. Door Souceks problemen en Pizzonia’s penalty heeft John Martin voor Australië nu de leiding gegrepen. Daarachter volgen Turkije, Zuid-Korea en Rusland. Grootste stap heeft Vervisch gemaakt, hij eindigde race 1 al op het podium en rijdt nu vijfde. Yelmer Buurman rijdt als zesde weer voor Doornbos. Daarachter volgen Nieuw-Zeeland (Van der Drift), Tsjechië (Salaquarda), België (Jani) en Engeland (Dolby).
Frankrijk vergeet iets
Australië zou dus eigenlijk aan kop moeten rijden, ware het niet dat de Fransman Gommendy nog op kop rijdt. De Fransman is namelijk vergeten te stoppen en zal dus snel worden bestraft. Gommendy krijgt een drivethroughpenalty, maar dat kost nog altijd minder tijd dan een pitstop. Hij rijdt echter wel de hele race op dezelfde banden.
Pech voor Dolby
Craig Dolby won race 1 nog, in race 2 is hij nergens te bekennen. Hij rijdt continu achteraan en moet tot overmaat van ramp zijn auto in de pits parkeren. Zo loopt hij na zijn mooie overwinning toch nog de finale mis.
Vechtend middenveld
Yelmer Buurman zit vlak achter Turkije en Luxemburg, maar de Nederlander is de snelste van het groepje. Hij zit te kijken en te kijken of Luxemburg ergens een gaatje laat vallen en de aanval van Buurman lijkt niet uit te kunnen blijven. Ook Vervisch wil echter naar voren en hij is de eerste die aanvalt. Tappy doet zijn uiterste best, maar valt terug naar p6. Een nieuwe opponent dus voor Buurman.
Ook achter Buurman is het druk; Doornbos en Van der Drift volgen op de voet, maar laatstgenoemde wordt simpel ingehaald door Salanquarda. Nu heeft Van der Drift Jani in zijn nek. De twee moeten echter allebei vol in de ankers als Salanquarda in de fout gaat, te wijd uit de bocht komt en dwars over de baan vliegt. Van der Drift en Jani kunnen hem maar net ontwijken en winnen dus een plaats. De aansluiting met Doornbos zijn ze nu echter wel kwijt.
Aanval blijft uit
Hoewel Buurman sinds de pitstop al continu op de staart van zijn voorganger zit, wordt het wachten op een inhaalactie niet beloond. In tegenstelling tot Tappy heeft Buurman ook geen powerboost meer over en dat maakt het verhaal nog moeilijker.
Geen zorgen voor Martin
Sinds de pitstop heeft John Martin de touwtjes stevig in handen. Zijn voorsprong op Max Wissel loopt uit naar een dikke zes seconden en dus is de zege snel veilig. Ook Wissel heeft weinig zorgen; de voorsprong op Aleshin van Rusland is 3,5 tel. Daarachter volgen Luxemburg (Vervisch) op vier seconden en Turkije (Tappy) op zes seconden.
Achter Tappy is het tot het laatste moment spannend; Buurman en Doornbos zitten vlak achter hem en ook Van der Drift en Jani hebben de aansluiting snel weer gevonden. Inhalen valt echter niet mee op het Vlaamse circuit van Zolder en bovendien is het risico voor alle vier te groot. Ze hebben zich namelijk allemaal gekwalificeerd voor de finale, waar in totaal 250.000 euro wordt verdeeld. Dat gaan ze niet riskeren met een kamikaze-actie in de slotfase.
Uitslag race 2 Superleague Formula
1. Australië, 29 ronden
2. Zuid-Korea, op 5.383
3. Rusland, op 11.175
4. Luxemburg, op 17.931
5. Turkije, op 21.950
6. Nederland, op 22.433
7. Japan, op 22.739
8. Nieuw-Zeeland, op 22.822
9. België, op 23.396
10. Tsjechië, op 33.967
11. Frankrijk, op 38.506
12. Brazilië, op 49.599
13. Engeland, op 11 ronden
14. Spanje, op 18 ronden