Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Terugblik 2010 René de Boer

101230_terugblik_anna
Dochter Anna weet ook al de weg naar de juiste website te vinden...

Ook dit jaar had voor AUTOSPORT.NL-redacteur René de Boer weer heel wat te bieden: DTM, Formule 3 Euro Serie, WTCC, 24-uursraces in Doebai, op de Nürburgring en in Le Mans, Indy 500, Macau, gelardeerd met diverse evenementen op oldtimer- en klassiekergebied en wat skiwedstrijden. Maar de belangrijkste gebeurtenis van 2010 had niets met sport te maken.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar, Tim Upietz, Thomas Urner, Alexander Trienitz, Raymond de Haan e.a.


Terugblikkend op het bijna afgelopen jaar is het dit keer bepaald niet moeilijk om de gebeurtenis te benoemen die de meeste indruk maakte. Want hoe leuk meerijsessies in race- of rallyauto’s, interessante interviews of spannende races ook zijn, dat alles wordt toch overtroffen door de geboorte van onze dochter Anna Maria. Op 1 januari 2010, slechts enkele uren nadat ik mijn persoonlijke terugblik op 2009 op deze site had gepubliceerd, werd onze dochter geboren. Om 2.22 uur was ze het eerste kind dat bij ons in de regio in het nieuwe jaar ter wereld kwam, dus dat betekende meteen aandacht via de WDR-televisie… Misschien ook wel geen toeval, met een vader die in de journalistiek en PR actief is… Haar verjaardag deelt ze met coureurs Hans-Joachim Stuck en Jacky Ickx, bij elkaar goed voor acht Le Mans-overwinningen. “Super, een betere verjaardag dan 1 januari kun je niet hebben: ieder jaar feest en vuurwerk, en het kost je niks”, SMS-te Stuck vanuit Buenos Aires, toen ik hem van ons goede nieuws op de hoogte stelde.

101230_terugblik_doebai
Eerste race van het jaar: speaker en verslaggever in Doebai

In januari naar Doebai
Moeder en kind maakten het prima en er waren genoeg zorgzame familieleden in de buurt, zodat ik enkele weken later met een gerust hart naar Doebai kon voor de 24-uursrace, mijn eerste autosportklus van het nieuwe jaar. Speakeren samen met Ron van Eeuwen, activiteiten in het perscentrum samen met Guy Geurts, persberichten schrijven in drie talen en ook nog eens verslag doen voor diverse media: het is een drukke race, maar erg plezierig om te doen. Leuk was ook de reportage die ik in Doebai maakte voor “RS Porsche Magazine” over de marktsituatie van Porsche in het Emiraat. Crisis of geen crisis, vier nieuw Porsches per dag worden er bij het ‘Porsche Center Dubai’ verkocht, en allemaal in de duurdere uitvoeringen. Sommige klanten kopen om de drie maanden een nieuwe!

101230_terugblik_racecamp_insignia
Plezier in de sneeuw met 325 pk: Opel Insignia OPC in Saalfelden

OPC Race Camp: van Saalfelden via Monteblanco tot de Nordschleife
De tweede editie van het “OPC Race Camp”, een talentenjacht voor ambitieuze automobilisten die na een strenge selectie werden opgeleid tot coureur en met twee Opel Astra OPC’s mochten deelnemen aan de 24-uursrace op de Nürburgring, liep voor mij als een rode draad door de eerste vijf maanden van dit jaar heen. Evenals bij de eerste editie deed ik de PR voor dit project. Het begon al in januari, met een teamtraining in de bergen in Saalfelden. Ik reed erheen met een Insignia OPC van de fabriek, vierwielaandrijving en 325 pk in de sneeuw, één groot feest! Vooral op het parcours op het “ÖAMTC Fahrsicherheitszentrum”, waar ik met de Insignia net zoveel plezier had als tijdens het ijs-karten met spikes. Na Saalfelden volgden voor mij de Hahnenkammrennen in Kitzbühel als verslaggever, ook nooit verkeerd, en in februari een 24-uurstest met Opel op het circuit van Monteblanco in het zuiden van Spanje, voor mij circuit nummer 66 op mijn persoonlijke lijst. De locatie was gekozen omdat het daar zelden regent, behalve toen wij er waren… Wat een kou en een narigheid! En dat nog wel op de dag dat Nederland een historische Olympische wintersportmedaille won, dankzij Nicolien Sauerbreij in de sneeuw! Ik heb (véél) meer met skiën dan met snowboarden, maar Nicolien is een fijn mens die ik dit succes van harte gun! Onlangs, tijdens de presentatie van haar biografie “Met vallen en opstaan”, haalden we nog eens herinneringen op aan onze gezamenlijke autorit-annex-interview naar beneden vanaf de gletsjer in Sölden, in 2002. “Jij reed toen in een Mercedes Sportcoupé”, wist Sauerbreij zich nog precies te herinneren.

101230_terugblik_opc_race_camp_24h
Succesvol moment: 2 en 3 in de klasse voor de beide Astra's van het Team OPC Race Camp

Het “OPC Race Camp” was overigens bijzonder succesvol, want de teams eindigden bij de 24-uursrace op de plaatsen twee en drie in de sterk bezette klasse A3T. En dat met rijders, die een jaar eerder nog als toeschouwers aanwezig waren! Of er binnenkort weer zo’n “Race Camp” komt, staat nog niet vast. Net als de vraag of Opel in de DTM terugkeert. En of, als dat het geval is, ik daar dan iets mee te maken heb, zoals in 2004 en 2005. Maar dat houdt ’t spannend, en als het zover is, leest u het op deze site als eerste!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet