Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Kampioen Courtney stapt over naar Walkinshaw-team

101214_courtney_1
Vanaf 2011 in een HRT-Holden: regerend kampioen James Courtney

Zijn opmars naar de Formule 1 werd wreed onderbroken door een zware crash op Monza, destijds als testrijder voor het Jaguar Formule 1-team. Maar over gebrek aan succes heeft de Australiër James Courtney bepaald niet te klagen. Hij volgde een andere weg en stapte van de formulewagens over naar de in Autralië mateloos populaire V8 Supercars, waarin hij dit seizoen kampioen werd. Met de titel in de achterzak maakte hij bovendien een manoeuvre, waar hij ongetwijfeld financieel ook niet slechter van wordt. Het gerucht deed al een tijdlang de ronde en vanmorgen kwam de officiële bevestiging: Courtney rijdt vanaf 2011 voor "meedere jaren" bij het Toll Holden Racing Team, het fabrieksteam van de Australische General Motors-tak. Saillant detail: de eergisteren overleden Tom Walkinshaw speelde een belangrijke rol in dit team. Holden-topman Mike Devreux verklaarde dan ook: "Op het tijdstip waarin we respect betuigen aan wijlen Tom Walkinshaw voor zijn opmerkelijke bijdrage aan Holden in de autosport is het passend dat de toonaangevende rijder in Australië voor dit beroemde team heeft getekend."

Tekst: René de Boer
Foto's: PR


Courtney wordt de nieuwe teamgenoot van Garth Tander, de Supercar-kampioen van 2007, en neemt daarmee de plaats in van Will Davison. Daarmee keert Courtney min of meer terug op het oude nest, want al in 2005 reed hij voor het Toll Holden Racing Team een aantal lange-afstandsraces in de V8 Supercars. "Het Toll Holden Racing Team is het succesvolste V8 Supercar-team van de afgelopen twee decennia en HRT is het meest prestigieuze merk in de Australische autosport, dus ik ben blij dat ik nu bij dit team rijd", aldus Courtney. "Gedurende mijn loopbaan heb ik altijd gezocht naar nieuwe uitdagingen, dus nu ik het V8 Supercar-kampioenschap heb gewonnen, is het tijd voor een nieuwe test."

"Succesvolle erfenis"
Courtney sprak tevens van de "succesvolle erfenis" die Tom Walkinshaw heeft achtergelaten. "Ik heb Tom een aantal keren ontmoet. Hij was een echte racer, wiens doel altijd was om te winnen en ik bewonderde en respecteerde hem zeer", aldus Courtney. "Tom verwachtte resultaten en dat is precies wat ik voor het team wil brengen. Samen met Garth wil ik het team terugbrengen waar het hoort te zijn." Teambaas Craig Wilson verklaarde: "De combinatie van deze twee rijders is de beste en als team zijn we tot het uiterste gedreven om de team- en rijderstitels in 2011 binnen te halen."

101214_courtney_2

Courtney doet vandaag (woensdag) zijn eerste ervaringen op met een Toll Holden Racing Team Holden VE Commodore Series II tijdens de jaarlijkse sponsorrittendag van het team op het circuit van Phillip Island.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet