Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Webber reed met schouderfractuur, team wist niets

webber_portret

Mark Webber vergooide in het slot van 2010 zijn voorsprong in het Formule 1-kampioenschap. Nu heeft hij verklaard het jaar uit te hebben gereden met een fractuur in het schouderblad. Behalve dat het opvallend is dat hij nu met dit verhaal naar buiten komt is het nog opvallender dat het team van Red Bull van niets wist. Teambaas Christian Horner was dan ook op zijn zachtst gezegd 'verrast'.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Boek
Mark Webber deed de vreemde openbaring in het boek ‘Mark Webber: Up Front. 2010 - A Season to Remember’. Wederom liep Webber het ongeluk op tijdens het mountainbiken. In de winter van 2008 brak hij al een been toen hij van de fiets viel. “In het weekend voor de Grand Prix van Suzuka ben ik voor het eerst sinds mijn ongeluk weer op een mountainbike gestapt. Ik was met een goede vriend, die vlak voor me viel. Ik kon nergens heen en viel ook. Het kwam goed uit dat het Grand Prix-weekend in Japan wat minder intensief was dankzij de regen en met wat injecties ben ik goed door het weekend gekomen.”

Webber werd in Japan tweede, het raceweekend erna in Zuid-Korea maakte hij de cruciale fout door van de baan af te spinnen. In de laatste twee races in Brazilië en Abu Dhabi was hij niet bij machte om Sebastian Vettel en Fernando Alonso voor te blijven.

Consequenties?
De bekentenis van Mark Webber zal hem geen vrienden maken bij zijn team Red Bull. Deze anti-vrienden-maak-lobby begon hij aan het eind van het seizoen al, toen hij verkondigde dat het team Sebastian Vettel meer steunde dan hem. Door een triviaal iets als een schouderblessure niet te delen geeft hij het team alleen maar redenen om dit juist te doen.

Teambaas Christiaan Horner reageerde (openbaar) vrij luchtig op het voorval. “Ik wist niet eens van het boek, laat staan van zijn schouder. Het is uiteraard teleurstellend dat hij hier niets over heeft gezegd. Hoewel het zijn prestaties duidelijk niet heeft beïnvloed, hadden we het evengoed graag even geweten. Onze rijders hebben de verantwoordelijk fit te zijn. Het lijkt erop dat fietsen Mark niet zo goed gezind zijn. Het lijkt me beter als hij er even bij uit de buurt blijft.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet