Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Telstra 500 in Sydney staat bol van drama’s. Courtney kampioen.Van Gisbergen derde!

Het slotweekend van het spectaculaire Australische V8 Supercarkampioenschap stond bol van drama’s en leverde twee verrassende winnaars op. Oud Jaguar F1 Tester James Courtney won voor het team van DJR de titel. In de tweede wedstrijd zag SBR-coureur Shane van Gisbergen 500 meter voor de finish de droom van een eerste overwinning door brandstofgebrek uiteenspatten.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Holden, SBR, BAM, PR, Gary Rogers Motorspor
t

james_courtney_kampioen_2010
Groot succes voor oud Jaguar F1-teser James Courtney. Als ik in de F1 dat zware
ongeluk niet had gehad, had ik nu geen leuke vrouw en kinderen gehad, liet
Courtney gisteren in de Australische media weten.

Jonathon Webb wint chaotische eerste wedstrijd
De eerste wedstrijd op zaterdag kende een chaotisch verloop en werd door DJRcoureur Jonathon Webb met een Ford Falcon gewonnen. De wedstrijd kende denodige crashes en safetycars. Twintig ronden voor het einde waren er zware regenbuien in aantocht. Maar de titelkandidaten Courtney, Whincup en Winterbottom besloten op slicks door te gaan. In de 56e ronde toucheerde veteraan Russell Ingall de muur en de safetycar moest voor de vierde maal in actie komen. Na de herstart werd de chaos alleen maar groter. Eerst ging er Winterbottom eraf en vervolgens Whincup en Courtney. Hoewel de auto van Courtney zowat uit elkaar viel slaagde het DJR-Team er toch in de Falcon nog rijdend te krijgen om de nodige punten te vergaren. Teammanager Roland Dane van Triple Eight vond het een gevaarlijke actie maar besloot om geen protest in te dienen. Uiteindelijk ging de zege naar rookie Jontathon Webb, die vanaf een 21e startplek vertrokken was. Jason Bright eindigde als tweede met een Holden Commodore VE. Rick Kelly(eveneens Holden) pakte zijn eerste podium dit seizoen.
 
Rick Kelly: “Het is een moeilijk jaar voor ons geweest. En sinds Philipp Island 2009 heb ik niet meer op het podium gestaan. Sinds 2002 heb ik altijd wel een keer op het podium gestaan, maar het lijdt geen twijfel dat wij ontzettend veel geluk hadden. Wij kregen een drive-through en toen de safetycar op de baan kwam waren wij laatste maar de wedstrijd en de strategie speelden ons volledig in de kaart. Ik vraag mij eigenlijk nog steeds af wat er gebeurde.

rick_kelly_podium_sydney
Eerste podium voor Rick Kelly dit seizoen!

Goede klassering Fabian Coulthard
Evenals zijn succesvolle neef David vorige week in de DTM behaalde Fabian in de V8 Supercars dit weekend zijn eerste punten. Na de eerste reguliere stop maakte Coulthard in de pitlane contact met zijn TWR-teamgenoot Will Davison. Maar voor beiden had het verder geen gevolgen. Omstreeks de 60e ronde begonnen de eerste deelnemers van de baan te schuiven maar zowel Coulthard als zijn Bundaberg Red Racing Teamgenoot Andrew Thompson wisten hun auto’s op de baan te houden. Coulthard eindigde uiteindelijk als vijfde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet