Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Italië rouwt om Ferrari, Duitsland bejubelt 'Super Seb'

vettel_juicht

Terwijl Duitsland ‘hun’ nieuwe wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel als held bestempeld, zijn de druiven in het Italië van Ferrari erg zuur. Vanuit de politieke hoek wordt zelfs keihard op de man gespeeld. Een minister van de regering Berlusconi eist na de voor de Scuderia dramatisch verlopen GP van Abu Dhabi het aftreden van Ferrari-baas Luca di Montezemolo. "Want de gekozen pitstopstrategie voor Fernando Alonso was te gek voor woorden’’, aldus Roberto Calderoli.

Tekst: Marc Kok

De soep van de emotionele heer Calderoli dient niet zo heet gegeten te worden als deze wordt opgediend. Het blazoen van deze meneer, die minister van het geweldig klinkende departement 'Vereenvoudiging' is, is nou niet bepaald brandschoon. In 2006 moest Calderoli als toenmalig minister van bestuurlijke vernieuwing opstappen. Hij had namelijk T-shirts gedragen met daarop Deense cartoons waarop de islamitische profeet Mohammed het mikpunt van spot was.

Alle successen vergeten
Niettemin vindt meneer Calderoli dat Ferrari-grootheid Di Montezemelo moet opstappen. Ineens zijn alle ontelbare successen en kampioenschappen die onder het bewind van Di Montezemelo door Ferrari zijn binnengehaald, vergeten. En hoe knap het eigenlijk was dat Alonso dit seizoen vanuit een schier onmogelijke achterstand én met een mindere auto dan de Red Bull alsnog bijna met de coureurstitel aan de haal was gegaan. De inderdaad niet bijster verstandige pitstopstrategie van gisteren zou volgens Calderoli tot het opstappen van Di Montezemelo moeten leiden. "Alleen als hij vertrekt, kan hij het belang Ferrari niet langer schaden.’’

Duitsland juicht over ‘Super Seb’
In Duitsland zijn de reacties daarentegen, natuurlijk, ‘himmelhoch jaugzend’. Sebastian Vettel wordt als jongste F1-champ ooit de hemel in geprezen. "Zes jaar na Michael Schumacher hebben we weer een wereldkampioen’’, jubelt AutoBild. "Liefst vijf rijders hebben dit jaar aan de leiding gestaan. Uitgerekend in de laatste race draait Vettel alles om. Wat een klasse.’’ De Welt is eveneens uitgelaten: "Toen Vettel in de F1 kwam, werd hij de Baby-Schumi genoemd. In de kart speelde hij namelijk altijd dat hij Schumacher was. Boven zijn bed had hij ook posters van de grote Michael hangen. Maar nu, na die geweldige titel, geen verwijzingen naar Schumacher meer voor hem. De blonde kampioen uit Heppenheim heet nu ‘Super Seb’ ‘’, aldus de lovende Duitse krant.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet