Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vettel op pole, Alonso voor teleurstellende Webber

vettel

Sebastian Vettel heeft de poleposition bemachtigd voor de allesbelissende Grand Prix van Abu Dhabi. Red Bull hoopte de race te kunnen dicteren, maar Mark Webber stelde vandaag zwaar teleur en moet morgen als vijfde starten. De derde plaats van Alonso is niet geweldig, maar het belangrijkste voor de Spanjaard is dat hij twee plaatsen voor zijn directe concurrent staat. Maar voor Alonso staan Vettel en Hamilton en dat zijn de twee outsiders voor morgen.

Tekst: Daan Jeuken, Foto: Peter van Egmond

De spanning stijgt
Q1 behoort te draaien om de zeven eerste uitvallers, maar in Abu Dhabi zijn de ogen alleen gericht op de mannen vooraan. En Q1 belooft daar een spannende strijd te worden. Er zijn dit jaar van die weekenden geweest dat Red Bull ongenaakbaar was, maar precies in het weekend dat ze dit nodig zouden hebben lijkt het niet het geval. De top in Q1 is Alonso, Rosberg, Vettel, Hamilton, Webber, Button, Barrichello, Massa. Dat belooft wat.

Achteraan is Toro Rosso bezig aan een interne strijd wie Q1 overleeft. Buemi staat boven de streep, maar in zijn laatste vliegende ronde is Alguersuari nipt sneller. Buemi is dan nog aan zijn vliegende ronde bezig, maar hij gaat bijna de muur in. Het gaat net goed, maar de Zwitser verliest teveel tijd om zijn teamgenoot aan te vallen. En dus moet Buemi uitstappen, net als Trulli, Kovalainen, Glock, Di Grassi, Senna en Klien.

Problemen voor Hamilton
Van de vier titelkandidaten staat Lewis Hamilton dit weekend voor de moeilijkste opgave, hij moet heel veel hulp krijgen om kampioen te kunnen worden. En dan nog zal hij zelf moeten winnen. In Q2 zijn Hamiltons drie concurrenten al snel veilig, maar Hamilton heeft na zijn eerste run nog geen fatsoenlijke tijd gezet. We zien de Brit zich een keer flink verremmen en hij heeft nog elk rondje een probleem gehad. Hamilton gaat kortstondig naar binnen om in de slotminuten een serieuze tijd neer te zetten. Maar nog in zijn outlap komt Hamilton in de problemen als hij wordt gepasseerd door Felipe Massa. Hamilton ziet de Ferrari niet aankomen, moet aan de kant en rijdt pontificaal tegen een pillon aan. Gelukkig kan Hamilton zonder schade door en zich veilig rijden. Het is echter te hopen dat de wedstrijdleiding het incident niet oppakken om een straf uit te delen. Bovendien is Ferrari er alles aan gelegen om Hamilton snel weg te hebben uit de titelstrijd. Dit zwaard blijft dus nog even boven Hamilton hangen.

In het achterveld moet dit keer Robert Kubica vechten voor een plaatsje in Q3. In zijn laatste vliegende ronde lijkt Kubica nipt snel genoeg te zijn voor de tiende plaats, maar hij heeft gigantisch overstuur in de laatste bocht en komt niet verder dan de elfde plaats. Voor de eerste, en laatste, keer dit jaar haalt Kubica Q3 niet. Kubica’s teamgenoot slaagt hier overigens wel in.

Aan het front is het in Q2 Sebastian Vettel die de snelste is. Hij laat Button, Rosberg, Webber, Hamilton, Alonso en Massa achter zich.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet