Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Geen tijdverbetering voor Lex Joon

De tweede kwalificatierun in Pomona heeft voor Lex Joon geen snellere tijd opgeleverd. Omdat een aantal concurrenten hun eerder gereden tijd wel verbeterde zakte de Nederlander in het tussenklassement na twee runs van de tiende naar de zeventiende plaats. Er resteren nog twee kwalificatieruns waarin Joon zich bij de eerste zestien moet zien te plaatsen, de posities die recht geven op een plek in de zondag te verrijden eliminaties van de NHRA Auto Club Finals.

Tekst: Remco Scheelings

Bij de start van zijn tweede kwalificatierun was Lex Joon goed weg maar al snel lieten een paar cilinders de Nederlander in de steek waarna de blowerbelt het begaf en het vermogen wegviel. De klok bleef daardoor stilstaan bij 4,599 seconden, geen verbetering ten opzichte van de in de eerste run gereden 4,12 seconden. Omdat een aantal concurrenten hun tijd wel verbeterde zakte Joon van de tiende naar de zeventiende plaats in het uit 25 Top Fuelers bestaande veld. Voor zaterdag (komende avond/nacht Nederlandse tijd) staan nog twee kwalificatiepogingen op het programma waarin Joon zich bij de eerste zestien moet zien te plaatsen.

Van de andere Europeanen verbeterde Jöran Persåker zijn tijd van 4,27 naar 4,113 seconden. Door alle tijdverbeteringen zakte de Zweed desondanks van de elfde naar de zestiende plaats. Stig Neergaard ging met een brandende motor over de finish en kreeg geen tijd toebedeeld. Tijdens de NHRA Auto Club Finals is namelijk de regel ingevoerd dat de rijder die olie op de baan achterlaat zijn in die run gereden tijd verliest. De Deen staat met zijn donderdag gereden tijd op een 23ste plaats.

Aan de kop van het veld veranderde er niets. Larry Dixon staat ook na twee runs nog op één en wordt gevolgd door Tony Schumacher. Bij de Funny Cars sloeg het team van John Force hard toe. Zowel dochter Ashley Force, Robert Hight als John Force zelf verbeterden hun tijd zodanig dat ze nu na twee runs de eerste drie posities innemen. Matt Hagan, de leider in de tussenstand van het kampioenschap die na de eerste run op één stond zakte terug naar plaats zes.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet