Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ontknoping nadert in NHRA Full Throttle Drag Racing Series

nhra_upd_dixon_shoe

Met komend weekend de Las Vegas Nationals en twee weken later op Pomona de Auto Club Finals nadert de NHRA Full Throttle Drag Racing Series zijn ontknoping. In de Top Fuel klasse ziet het er naar uit dat Larry Dixon een einde gaat maken aan de hegemonie van Tony Schumacher, de U.S. Army-piloot die in de afgelopen zes jaar net zo vaak de titel pakte. Bij de Funny Cars en Pro Stockers leken de beste kansen weggelegd voor John Force en Mike Edwards. Door een voortijdige uitschakeling in de laatste wedstrijd in Reading moesten zij hun leidende positie echter afstaan aan ‘de mannen in vorm’ Matt Hagan en Greg Anderson.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

De NHRA Full Throttle Drag Racing Series werkt volgens het playoff principe waarbij na 17 van de 23 wedstrijden de tussenbalans wordt opgemaakt en alleen de toptien in de resterende zes races nog aanspraak kan maken op de titel. Daarbij worden ook de onderlinge puntenverschillen flink teruggebracht zodat de spanning tot het eind blijft gegarandeerd.

nhra_upd_dixon
Larry Dixon

In de Top Fuel klasse was Larry Dixon dit jaar een klasse apart. De rijder van Al-Anabi Racing voerde na 17 wedstrijden dan ook de ranglijst aan. Op de plaatsen twee en drie de Don Schumacher Racing-teamgenoten Cory McClenathan en Tony Schumacher. In de toptien eigenlijk alle grote namen en geen echte verrassingen. Dixon toonde in de ‘Countdown to 1’ vormbehoud want van de tot nu toe verreden vier wedstrijden won hij er drie. Daarmee gaat de nummer twee van vorig jaar met alleen Las Vegas en Pomona nog op het programma ook nu nog aan de leiding. Ook op de plaatsen twee en drie deden zich geen wijzigingen voor waardoor het er naar uitziet dat Schumacher na zes opeenvolgende titels afstand zal moeten doen van de troon.

nhra_upd_hagan
Matt Hagen

Matt Hagen neemt de leiding
Bij de Funny Cars voerde na 17 wedstrijden John Force de ranglijst aan. Op plaats twee zijn schoonzoon, teamgenoot en regerend kampioen Robert Hight direct gevolgd door het Don Schumacher Racing-drietal Jack Beckman, Matt Hagan en Ron Capps. Pas op plaats acht Ashley Force, de dochter van John Force. In de tot nu toe verreden vier wedstrijden van de Countdown deed Hagan de beste zaken want met een zege en een runner-up positie kon de DSR-rijder in Reading de leiding overnemen. John Force staat na een uitschakeling in de eerste ronde van de laatste race op 64 punten, gevolgd door Beckman.

nhra_upd_force
Pakt John Force zijn 15de titel?

Ashley Force is opgerukt naar plaats vier maar volgt al op een nauwelijks te overbruggen achterstand van 138 punten. Minder goed verging het Hight die nu op zes staat en titelprolongatie kan vergeten. Cruz Pedregon liet in de afgelopen vier wedstrijden zien hoe een niet bij de toptien geplaatste rijder de titelaspiraties van anderen kan verstoren. De voormalig kampioen viel met een twaalfde plaats net buiten de Countdown maar won inmiddels wel twee van de vier wedstrijden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet