Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Sebastian Vettel pakte 14e carrierepole in Korea!

Red Bull-coureur Sebastian Vettel pakte in de allerlaatste seconden de pole voor de Koreaanse Grand Prix. Ook teamgenoot Mark Webber dook op het allerlaatste moment onder de tijd van Fernando Alonso die voor de wedstrijd met een derde startplek genoegen moet nemen. Speculaties dat de stoffige baan voor een loterij in het slotsegment zou zorgen bleken ongegrond. Wel blijkt de omstreden pitingang nog steeds een onberekenbare factor.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ferrari, Red Bull

groepsfoto_korea
Wie gaat er wereldkampioen worden? Een cruciale pole voor Vettel in Korea?


Eerste Segment
Bij aanvang van het eerste segment ging de Renault van Kubica erg laat de baan op terwijl er zich direct een duel om de snelste tijden ontwikkelde tussen, Hamilton, Vettel, Massa en Alonso en Webber. Kobayashi ging heel even wel erg wijd me zijn Sauber, maar wist hem onder controle te houden. Bruno Senna gaf geen krimp toen Robert Kubica aan hem voorbij wilde. De Pool nam de juiste beslissing en liet zich vervolgens iets terugvallen. Uiteindelijk kwamen Vitantonio Liuzzi, Heikki Kovalainen, Lucas Di Grassi, Sakon Yamamoto en Bruno Senna niet door het eerste segment heen. Bij Yamamoto heerste er vreugde in de box omdat hij zijn teamgenoot Bruno Senna met bijna een seconde verslagen had. Tevens was het de eerste maal dit seizoen dat de Japanner sneller was dan zijn HRT-teamgenoot. Lewis Hamilton was met zijn McLaren de snelste man in het eerste segment.

Tweede segment
Met 1.36.457 was Sebastian Vettel gedurende lange tijd de snelste man in het tweede segment. Omdat de baan aan het einde van de sessie steeds beter wordt, ging de Saubers van Nick Heidfeld en Kamui Kobayashi pas kort voor het einde de baan op. De Top 10 bevond zich binnen een seconde! Zowel Nico Hülkenberg als Vitaly Petrov verspeelden hun kansen om verder door te stoten door kortstondig van de baan te komen. Petrov kwalificeerde zich uiteindelijk als vijftiende, maar wordt vanwege een penalty in Japan op de grid nog eens vijf plekken naar achteren gezet. In het tweede segment moesten Nico Hülkenberg, Kamui Kobayashi, Nick Heidfeld, Adrian Sutil en Vitaly Petrov uiteindelijk afhaken.

alonso_korea
Gedurende lange tijd de maatstaf in Korea. Men spreekt per sé niet van de
Grote Prijs van Zuid Korea.

Derde segment
Bij het derde segment ging vrijwel iedereen met zachte banden de baan op. Alonso zette met een tijd van 1.35.927 direct de maatstaf. Later verbeterde de Ferrari-coureur nogmaals zijn tijd met een 1.35.766, waarvan verbetering eigenlijk niet meer mogelijk leek. Tot aan de allerlaatste seconden, toen doken beide Red Bulls onder tijd van de Ferrari. Jenson Button had traditiegetrouw de grootste moeite met zijn banden. De omstreden pitingang brak Lewis Hamilton bij een “try-out” even op, toen hij van de baan geraakte. Hamilton kwalificeerde zich uiteindelijk toch nog als vierde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet