Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DNRT

DNRT: Jan Lammers wint bij ‘pret-debuut’ Westfield Cup, Claeijs kampioen

westfield_jan_lammers

Afgelopen weekend kwam de grootste merkencup van Nederland weer in actie. De Westfield Racing Cup reed haar laatste wedstrijd op Nederlandse bodem, waardoor de titelstrijd in het NK beslist zou gaan worden. Als gastrijder in de RTL GP-bolide was niemand minder dan oud Formule 1-coureur Jan Lammers aangetrokken, die dan ook direct zijn snelheid en aanpassingsvermogen toonde.

Tekst en foto's: PR

In de kwalificatie was Lammers al sterk onderweg, maar de ervaren coureurs spinde onder een gele vlag en kreeg daardoor vijf plaatsen straf van de wedstrijdleiding. Kampioenschapleider Francois Claeijs legde beslag op de pole position, met Roel Meijer naast zich. De tweede rij werd bezet door John Pronk en Willem Vriend, terwijl Lammers als zesde zou vertrekken.

westfield_claeijs_17102010

Het werd echter al snel duidelijk dat er geen maat stond op de voormalige winnaar van de 24 uren van Le Mans, want de ene na de andere concurrent moest eraan geloven. Na enkele ronden passeerde Lammers zelfs raceleider Claeijs en bouwde een grote voorsprong op. Met uiteindelijk meer dan tien seconden voorsprong kwam hij als overwinnaar over de meet. Claeijs deed goede zaken met de tweede stek, en claimde daarmee voortijdig de titel. Concurrent Hans Wellink kon nog wel gelijk komen qua punten als hij zou winnen en Claeijs zou uitvallen, maar die werd dan alsnog kampioen door zijn grotere aantal pole positions. Wellink kwam als derde over de streep, voor Meijer en Pronk.

Race 2
tweede race mocht Lammers vanaf pole position vertrekken vanwege zijn overwinning in de eerste race, en al gauw verdween hij aan de horizon. Opnieuw bouwde Lammers een grote voorsprong op en kwam ditmaal met liefst zestien seconden voorsprong als winnaar over de meet. Francois Claeijs eindigde wederom als tweede en was nu helemaal zeker van zijn eerste Nederlandse kampioenschap. Hans Wellink werd opnieuw derde, wederom voor Meijer en Pronk.

“Ik ben blij met deze overwinning, maar dit is natuurlijk primair een gentlemenkampioenschap”, begon Lammers na afloop. “Bovendien heb ik een klap meer ervaring dan de rijders om me heen. De meeste rijders hebben één of twee jaar race-ervaring, dus het is geen eerlijke competitie ten opzichte van hen. Maar de auto is zo ontzettend leuk om mee te rijden, en daarnaast was het de eerste race dit jaar die ik winnend af kon sluiten. Ik heb er dus ook maar even van genoten, maar deze klasse geeft zoveel plezier. De auto geeft het raceplezier van een Formule Ford. Ik sta versteld van de prijs-pret verhouding. Dit is een schitterend concept, ik hoop dat ze het in de komende jaren zo kunnen houden. Het zou goed zijn als de organisatie zich niet laat verleiden tot het duurder maken van de klasse. De kunst is om eenvoudig en goed te organiseren, en momenteel gaat dat uitstekend. Het draait hier om ouderwets gas geven, en bovendien zijn alle deelnemers enorm enthousiast.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet