Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rusland vanaf 2014 op de kalender

bernie_ecclestone

En weer heeft Bernie Ecclestone er een paradepaardje bij: vanaf 2014 staat de Grand Prix van Rusland op de kalender. Na jaren speculatie heeft Ecclestone, in samenwerking met Vladimir Putin, het dan eindelijk voor elkaar gekregen. De race zal niet door de straten van Moskou gaan, zoals eerder werd geopperd, maar wordt gehuisvest in Socchi, waar datzelfde jaar ook de Olympische Winterspelen worden gehouden. Het circuit zal dan ook dwars door het Olympische park gaan.

Tekst: Daan Jeuken

Vernieuwing gaat onverminderd door
De komst van Rusland past helemaal in de vernieuwingsweg die Ecclestone jaren geleden is ingezet. Op locaties als Maleisië, China, Turkije en Bahrein kwamen al hypermoderne circuits als paddenstoeltjes uit de grond. Volgende week zal de eerste Grand Prix van Korea worden verreden, volgend jaar staat India voor het eerst op de kalender en in 2012 wordt daar Austin, Texas aan toegevoegd.

Wie moet er wijken?
Met Rusland daar in 2014 bij, en ook Rome wordt nog steeds genoemd, wordt de druk op de huidige racelocaties steeds groter. De racekalender zal volgend jaar immers al negentien races bedragen, met Texas erbij komen we in 2012 op twintig, wat toch wel als maximum wordt aangenomen. De grote vraag is wat Ecclestone bij een mogelijke eliminatie zwaarder zal laten wegen: het sentiment of de financiën. Een locatie als Turkije is weliswaar hypermodern en de baan is eveneens uitdagend, maar feit blijft dat er nog weinig Turken warmlopen voor de Formule 1. Ook de angstaanjagend lege tribunes in China, natuurlijk een hartstikke belangrijke markt voor de Formule 1, zijn al vanaf het begin een doorn in Ecclestones oog, terwijl de races aldaar meestal ook weinig verheffend zijn.

Of deze sentimenten echter zwaarder zullen wegen dan de financiële voordelen valt zwaar te betwijfelen. De Grand Prix van Silverstone is altijd een waar racefeest, maar slechts de problemen op Donington hebben deze historische plaats voor de Formule 1 kunnen redden. Gelukkig heeft Bernie Ecclestone nog even de tijd om over deze kwestie zijn brein te breken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet