Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nigel Stepney veroordeeld in spionageschandaal Ferrari-McLaren

nigel_stepney_ferrari

We waren het al haast vergeten, het spraakmakende spionageschandaal tussen Ferrari en McLaren dat laatstgenoemde renstal een recordboete van 100 miljoen dollar opleverde. Ferrari-hoofdrolspeler Nigel Stepney heeft nu zijn straf te horen gekregen. De toenmalig technische man is veroordeeld tot 20 maanden cel.

Tekst: Marc Kok

Drie jaar geleden was de Formule 1-wereld in rep en roer. Ferrari ontdekte dat Stepney aan het rommelen was met de F1-bolides van de Scuderia. Hij had tijdens de Grote Prijs van Monaco poeder in de brandstoftank van de Ferrari-coureurs Kimi Raikkonen en Felipe Massa gedaan om de prestaties nadelig te beïnvloeden.

Aartsrivaal
Als klap op de vuurpijl werd er ook nog eens veel vertrouwelijke info van de auto’s doorgespeeld naar aartsrivaal McLaren. Het betrof onder meer gegevens over flexibele vleugels, de aërodynamische balans, het remsysteem, gewichtsverdeling en de pitstopstrategie. Ook werd er gelekt over het gas dat Ferrari in de banden doet om slijtage en de inwendige temperatuur te verminderen. McLaren werd uiteindelijk keihard gestraft voor de spionage. Naast de 100 miljoen dollar boete verloor de formatie van teambaas Ron Dennis en passent alle punten uit het constructeurskampioenschap.

Kleine boete
Stepney was in het Ferrari-kamp de spil van het megabedrog en is daar nu voor gestraft door een Italiaanse rechtbank. Naast 20 maanden cel kreeg hij tevens een boete opgelegd. Nee, geen 100 miljoen dollar. Hij komt er genadig vanaf met 600 euro.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet