Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Gasturbines terug in Formule 1?

Andy Granatelli kwam in 1967 met zijn revolutionaire gasturbine naar Indianapolis en won met Parnelli Jones bijna de wedstrijd. Het jaar daarop kwam Colin Chapman met de fameuze Lotus 56 naar Indianapolis. Maar ondanks het voordeel en de hoge snelheden delfde Lotus het onderspit. Drie jaar later haalde Colin Chapman de Lotus op Zandvoort nogmaals uit de mottenballen.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

lotus_56-1
Komen de fluitende gasturbines weer terug in de Formule 1? Bij Lotus was
deze auto zowel op Indy als in de F1 een echte smaakmaker
.

Gasturbines terug in Formule 1?
In 1971 nam de Australiër Dave Walker met een Lotus 56 gasturbine aan de Nederlandse GP deel. Hoewel de relatief onervaren Walker zich in de achterste regionen kwalificeerde, reed hij zich binnen vijf ronden vanaf een 22e plek op de grid naar de 10e plaats in de wedstrijd. Helaas crashte Walker van de baan, maar met een meer ervaren rijder had deze auto destijds in Zandvoort voor grote sensatie kunnen zorgen. Die bleef echter uit. Emerson Fittipaldi reed daarna nog een keer op Monza en eindigde als 8e.

Inmiddels zijn de gasturbines weer een hot item. Inmiddels heeft de Griek Andreas Adrianos, eigenaar van het bedrijf Project 1221, Bernie Ecclestone een voorstel gedaan om vanaf 2013 alternatieve krachtbronnen, zoals hybride Gasturbines in het Formule 1 reglement op te gaan nemen. De afgelopen vier jaar heeft het bedrijf enorm veel ontwikkeling verricht op het terrein van de gasturbines. Ook bij de FIA heeft Project 1221 zijn voorstellen neergelegd en worden momenteel voor de toekomst geanalyseerd. Het zou vrij gemakkelijk zijn om elektrische/hybride technologie in de gasturbines te integreren. Ferrari en Renault zouden vermoedelijk wat moeite met deze technologie hebben maar bij Red Bull en bij Lotus zou men er zeker oren naar hebben. Het vakblad RaceTech besteedt deze maand uitvoerig aandacht aan deze technologie en auteur John Coxon is overtuigd van de toekomstmogelijkheden van deze krachtbron.

lotus_56-2
De Lotus 56 zoals hij enkele jaren geleden nog in Utrecht te bewonderen viel.
Emerson Fittipaldi eindigde op Monza in 1971 hiermee als 8e.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet