Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Rast kampioen Tandy wint laatste race 2010

480_psc_tandy_monza

Nick Tandy heeft de allerlaatste Porsche Supercup–race van 2010 gewonnen. In een felle strijd met onder andere Jeroen Bleekemolen behaalde hij in de tiende race van dit seizoen de noodzakelijke zege om zijn kans op het kampioenschap open te houden. Maar René Rast moest meer dan zes plaatsen achter hem finishen en dat was teveel gevraagd. Rast werd vierde en volgde zo Jeroen Bleekemolen op als kampioen.

Tekst: Marco Antheunisse, foto's: Racecam.de

Bij de start is Tandy perfect weg, hij duikt als eerste de chicane in. Rast volgt, Bleekemolen heeft P3 al te pakken en in de eerste ronde neemt hij de tweede positie over van zijn teamgenoot Rast. De strategie van Al Faisal Lechner Racing is duidelijk om Rast buiten de problemen te houden en Jeroen Bleekemolen te laten zoeken naar een foutje van Tandy.

In ronde 4 komt Bleekemolen op het rechte eind naast Tandy en naast elkaar gaan ze de chicane in. Tandy geeft Bleekemolen geen meter en duwt hem naast de baan. Bleekemolen snijdt dus een stukje af en komt als leider weer de baan op. Iedereen houdt de adem in en wacht af of Bleekemolen zijn gewonnen positie weer teruggeeft. Bleekemolen vindt echter dat hij door Tandy naast de baan gezet is en racet stug door. Even later krijgt hij van de stewards echter toch de zwarte Piet toegespeeld en moet hij binnenkomen voor een Drive-Through-Penalty. Hij wacht, overtuigt van zijn gelijk, tot de laatste mogelijkheid om zijn straf in te lossen en komt uiteindelijk na drie ronden dan toch binnen. Omdat het veld nog redelijk compact is valt hij terug naar de 22e positie.

480_psc_edwards_monza

Daarmee is voor Tandy de ergste druk even voorbij, maar Sean Edwards is de volgende die gaat voor de zege. Edwards heeft echter de handycap dat hij al een waarschuwing heeft gekregen voor roekeloos gedrag en kan dus niet tot de limiet gaan. Ook Edwards weet zijn Porsche op het rechte eind naast Tandy te zetten en zij aan zij de chicane in te gaan, maar na de wijze les met Bleekemolen in de hoofdrol geeft hij de gewonnen plek wel terug. Zo wint Tandy voor Edwards en Siedler op de derde plek.

480_psc_rast_monza

René rast rijdt, anders dan we van hem gewend zijn, een afwachtende race. Slechts één moment gaat hij in de aanval, maar zorgt wel dat hij geen enkel risico loopt. Zijn tactiek betaalt uit, want met een vierde plaats scoort hij ruim genoeg punten om het kampioenschap binnen te halen.

Jaap van lagen, bij aanvang van de race derde in het klassement en gestart als zevende, heeft een dramatische laatste race. Al in de eerste ronde valt hij uit en moet afwachten wat de rest doet. Zijn teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen heeft echter een prima start. Vanaf de elfde plek rijdt hij in de eerste ronde al zevende, een positie die hij helaas niet kan handhaven wanneer Armindo hem weet te passeren. Bleekemolen weet zich echter wel de achter hem rijdende Patrick Huisman van het lijf te houden en komt zo als achtste over de finish. Zijn broer komt als 20e over de meet.

Uitslag race Porsche Supercup, Monza
1. Nick Tandy, Konrad Motorsport, 15 ronden in 26.47.535
2. Sean Edwards, Team Abu Dhabi
3. Norbert Siedler, Veltins Racing
4. René Rast, Al Faisal Lechner Racing
5. Jan Seyffarth, Veltins Racing,
6. Alessandro Balzan, Ebimotors
7. Nicolas Armindo, Al Faisal Lechner Racing
8. Sebastiaan Bleekemolen, Bleekemolen Harders Plaza
9. Patrick Huisman, Konrad Motorsport
10. Kuba Giermaziak, Verva Racing 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet