Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Santa Pod wacht spannende ontknoping

ef_voor_kop_2

Komend weekend wordt op Santa Pod met de European Finals het FIA en UEM Europees Kampioenschap Drag Racing 2010 afgesloten. Dat het een enerverend en spannend weekend gaat worden lijkt wel zeker want zoals het bij echte finales hoort moeten in deze laatste race van het seizoen in bijna alle klassen de beslissingen in de titelstrijd nog vallen. Bij de auto’s kunnen de Nederlanders alleen nog gaan voor de dagsuccessen, bij de motoren ligt dat anders en hebben René van den Berg (Top Fuel Bike) en Job Heezen (Super Twin) nog uitzicht op een Europese titel.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Door het verregenen van de eliminaties in Zweden en het (ook al door regen) voortijdig moeten stopzetten van de wedstrijd op Hockenheim zijn in de meeste klassen de puntenverschillen nog minimaal. In enkele gevallen zijn er zelfs nog meer dan twee titelkandidaten. De European Finals die van vrijdag 10 tot en met zondag 12 september op het programma staan beloven dan ook ongemeen spannend te worden.

ef_voor_tf
Urs Erbacher (voorgrond) en Risto Poutiainen troffen elkaar dit seizoen al vaker

Droomfinale
In de Top Fuel klasse gaat Urs Erbacher aan de leiding. Zijn voorsprong op Risto Poutiainen bedraagt echter maar 18 punten. Eén eliminatieronde winst levert al 20 punten op dus de Zwitser kan zich geen enkele misser veroorloven. In de kwalificatie zijn ook nog punten te verdienen en dus zal Erbacher er veel aan gelegen zijn om zijn voorsprong boven de 20 punten te brengen. Tijdens de finale van de Main Event en onlangs in Hockenheim moesten Erbacher en Poutiainen ook al tegen elkaar aantreden en ging de winst beide keren naar de Zwitser. De droomfinale van de European Finals zou natuurlijk een directe confrontatie tussen dit tweetal zijn waarbij in de laatste run van het seizoen niet alleen de strijd om de dagwinst maar ook om de Europese titel wordt beslist.

ef_voor_tf_makela-p
Anita Mäkelä

Er zijn echter nog meer kapers op de kust al zijn die wel afhankelijk van het falen van Erbacher en Poutiainen. Anita Mäkelä heeft zich de laatste twee wedstrijden ontpopt tot de snelste en ook nog meest constante Top Fuel-rijdster. Helaas kon de Finse door het verregenen van de eliminaties in Zweden en Duitsland nauwelijks punten pakken. Met een achterstand van 55 punten wordt het moeilijk maar niets is onmogelijk. Een overwinning, snelste tijd in de kwalificaties en snelste tijd van het evenement levert maximaal 103 punten op. Erbacher en Poutiainen zullen dan echter wel in de kwalificaties steken moeten laten vallen en in de eerste eliminatieronde moeten worden uitgeschakeld.

ef_voor_tf_carter
Andy Carter

Theoretische kansen zijn er ook nog voor Andy Carter. De regerend kampioen staat op 68 punten van Erbacher maar flikte het in 2004 om als derde met 47 punten achterstand aan de Finals te beginnen om op zondagavond als kampioen te worden gehuldigd. Maar dat zowel Erbacher als Poutiainen en Mäkelä in de problemen zouden komen is wel erg onwaarschijnlijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet