Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Dragrace-primeur voor België

eurodrag_brustem

Met de Eurodrag Full Throttle Internationals beleeft België in het weekend van 25 en 26 september de primeur van zijn eerste echte ¼ mijl dragrace. De wedstrijd wordt gehouden op de voormalige luchtmachtbasis Brustem Airbase bij Sint-Truiden. Er worden rond de 150 teams verwacht. Het ligt in de bedoeling dat de wedstrijd in de toekomst gaat meetellen voor het door eXplosion georganiseerde Open Nederlands Kampioenschap. Op zaterdagavond staat er een Nightshow op het programma met onder andere stunts en jetcars gevolgd door live muziek.

Tekst: Remco Scheelings

Brustem Airbase bij Sint Truiden is een voor het dragracen ideale locatie. Naast de meer dan één kilometer lange baan is er zeer veel pitsruimte en zijn er uitgebreide mogelijkheden om te kamperen. De landingsbaan biedt uiteraard nog niet de grip van een reguliere dragstrip maar daaraan wordt gewerkt. Met behulp van onder andere oude racebanden wordt het asfalt in de week voor de race van een stroeve bovenlaag voorzien waarop de dragrace-slicks voldoende grip moeten krijgen. Uiteraard wordt de baan net als op Drachten tijdelijk over de volle lengte van vangrails voorzien. Baanpreparatie en het organisatorische deel van de wedstrijd liggen in handen van eXplosion terwijl de tijdwaarneming wordt verzorgd door de DHRA (Dutch Hot Rod Association). Promotor is Eurodrag, een onderneming van Erwin Raets die zelf al vele jaren bij het dragracen betrokken is. Als de eerste editie volgens plan verloopt dan zal de wedstrijd in Sint-Truiden met ingang van 2011 meetellen voor het door eXplosion georganiseerde Open Nederlands Kampioenschap. De kwalificaties vinden plaats op zaterdag 25 september terwijl de eliminaties worden verreden op zondag 26 september.

Op zaterdagavond staat er vanaf 20.30 uur een Nightshow gepland met daarin onder andere spectaculaire demo’s, stunts, jet cars en een burn out contest. Aansluitend is er rond de klok van 22.00 uur een live optreden van de AC/DC tribute-band IC/TC.

Eén van de demo’s op de Eurodrag Full Throttle Internationals is zeker Danny Bellio. Eindelijk kan de Belgische deelnemer aan het FIA Europees Kampioenschap Top Methanol Funny Cars zijn auto in eigen land de sporen geven. Onlangs was Bellio in Drachten nog goed voor een nieuw baanrecord en de snelle Belg zal er alles aan doen om ook het baanrecord van Brustem op zijn naam te krijgen.

Alle informatie over het evenement is te vinden op de website: www.eurodrag.com
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet