Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Edwards wint op Spa, Jaap van Lagen netjes naar plek 2 (update)

van_lagen_naar_p3_spa_francrochamps_2010

Sean Edwards heeft zondag vol overmacht de Porsche Supercup-race van Spa-Francorchamps gewonnen. René Rast deed met P2 uitstekende zaken in de titelstrijd. Jaap van Lagen veroverde na een race vol knokken de derde plek op het ereschavot. Update: Na de wedstrijd kreeg Rast een tijdstraf van 4 seconden voor het onreglementair inhalen van Van Lagen, waardoor in de einduitslag de twee coureurs van plek wisselen. Van Lagen scoort met de tweede stek zijn beste resultaat van het PSC-seizoen.

Tekst: Marc Kok

Bij de start voor de race over 11 ronden is polesitter Sean Edwards het beste weg. René Rast, die vandaag kampioen kan worden, haakt aan als 2de. Jaap van Lagen is eveneens oké vertrokken en behoudt zijn 3de startplek. Nicolas Armindo, die de dit weekend in Canada racende Jeroen Bleekemolen vervangt, is vierde. Seyffarth is 5de, terwijl de vanaf plek 7 aangevangen Sebastiaan Bleekemolen doorschiet naar plek 6. Patrick Huisman heeft ook wat gewonnen in de aanvangsfase en is 7de.

Op naar plek 2
Jaap van Lagen rukt al in de openingsronde op naar P2. Hij passeert Rast, die een foutje maakte en met zijn Porsche even buiten de baan raakte. Edwards heeft er zin in en slaat direct een flink gat met zijn achtervolgers. Na twee ronden is Edwards al drie volle tellen weg. Van Lagen heeft Rast in de kont hangen en zal een flinke kluif krijgen aan de Duitser, die – als hij 12 punten meer scoort dan Nick Tandy – vandaag de titel kan grijpen. Tandy, die superslecht gekwalificeerd had als 16de, ligt na twee ronden inmiddels 11de.

Topsnelheid Rast
In de derde ronde heeft Rast, mede dankzij een slipstream, een hoge topsnelheid op één van de lange stukken. Hij gaat daarbij buitenom bij Van Lagen. De Duitser komt even buiten de baan, komt terug het raceasfalt op en een botsing dreigt. Omdat Van Lagen eieren voor zijn geld kiest en afremt om zodoende brokken te voorkomen, gaat Rast naar P2. Van Lagen: "Ik voorkwam duidelijk een crash. Daarom had ik verwacht dat Rast de door hem gewonnen plek aan mij zou teruggeven. Dat deed hij niet'', aldus Jaap. Na afloop zou de wedstrijdleiding beslissen dat Rast de plek onreglementair had gewonnen en die positie op dat moment had moeten teruggeven aan de Nederlander.

Nederlanders vallen terug
In de vierde ronde gaat het mis voor Patrick Huisman. Bij het aansnijden van La Source gaat hij spinnend in de rondte. Hij probeerde waarschijnlijk Sebastiaan Bleekemolen in te halen, maar vergaloppeert zich. Huisman heeft daarbij een lekke band opgelopen en gaat vervolgens stapvoets over de 7 kilometer lange track. Hij haalt daar vers rubber op, maar loopt daarbij een ronde achterstand op en is ver teruggevallen. Bleekemolen is ook slachtoffer van de verremming van Huisman. Hij loopt eveneens een lekke band op, waarmee zijn goede weekend pechvol en abrupt tot een eind komt. De Haarlemmer valt uit.

Enerverend ritje
Norbert Siedler heeft een enerverend ritje vandaag. Hij maakt een fraaie 720 graden spin bij een mislukte poging om Stefan Rosina in te halen. Nick Tandy ligt ondertussen op P8. Dat levert hem aan de eind van de race 8 punten op. Dat betekent dat Rast, die op P2 virtueel 18 punten gaat veroveren, vandaag moet winnen als hij in de voorlaatste manche van het Porsche SC-seizoen nu reeds de titel wil grijpen. Robert van den Berg is 15de. Nicolas Armindo komt te vaak buiten de baan en krijgt op zijn beurt een waarschuwingsvlag van Race Control.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet