Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Drachten Dutch Finals, wie pakt de hoofdprijs?

df_voor_harteveld 

Komend weekend moet de Drachten Dutch Finals de beslissing brengen in de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap Drag Racing. In de meeste klassen zijn de verschillen nog zo klein dat er met geen mogelijkheid een voorspelling is te doen wie er zondagmiddag in Drachten met de grootste bekers vandoor gaan. In de Euro Series Super Twin Top Gas is Drachten de één na laatste afspraak van het seizoen maar kan de Nederlander Herman Jolink de titel op eigen bodem binnenhalen. De allesbeslissende Drachten Dutch Finals worden gehouden op 20, 21 en 22 augustus en zijn de laatste kans van dit jaar om de nationale en internationale dragrace-elite dicht bij huis aan het werk te zien.

Tekst: Remco Scheelings en pr
Foto’s: Remco Scheelings


Drie dagen lang staat Drachten in het teken van de snelst accelererende auto’s en motoren waarvoor zelfs Formule 1-bolides het hoofd moeten buigen. De Drachten Dutch Finals is de derde en laatste ronde van het Open Nederlands Kampioenschap. Na de zo spannend en spectaculair verlopen Drachten Internationals is het nu tijd voor de allesbeslissende finale. De laatste punten worden verdeeld en op zondagmiddag kunnen de nieuwe kampioenen worden gekroond. In de meeste klassen zijn de onderlinge verschillen nog klein zodat een snelle, fraaie en spannende strijd tegemoet kan worden gezien. Het Open Nederlands Kampioenschap heeft daarbij zoveel aanzien dat uit vele Europese landen deelnemers naar het snelste stukje asfalt van Nederland zullen afreizen.

df_voor_bellio

Tijdens de Drachten Dutch Finals komen alle nationale dragrace-klassen aan de start. Bij de auto’s varieert dit van de ‘streetlegal’ Sportsman ET, tot de snelste klasse waarin een Open Nederlands Kampioenschap wordt verreden, de Super Pro ET. In deze laatste categorie komen de meest uiteenlopende en spectaculaire voertuigen aan de start, van ‘altereds’ en ‘doorslammers’ tot en met de slanke dragsters. De snelste deelnemers in deze klasse kunnen de ¼ mijl afleggen in 7 seconden en halen daarbij snelheden boven de 300 km/u. Maar daar houdt het niet mee op. Als demo-klasse rijdt de Pro Modified en daarin heeft de Franse FIA EK-deelnemer Jean Dulamon zich ingeschreven. Klap op de vuurpijl is het optreden van Danny Bellio met zijn Dodge Charger Top Methanol Funny Car. De snelle Belg behoort tot de toppers uit het officiële FIA Europees Kampioenschap en wil in Drachten maar één ding; een nieuw baanrecord! Wie Bellio kent weet dat deze altijd spectaculaire Funny Car-piloot geen loze beloftes doet.

df_voor_haas

Bij de motoren is het al niet anders. Ook hier komen alle klassen aan de start, van de Street Bikes in snelheid oplopend tot de wheelies makende turbomachines van de Funny Bikes. De wedstrijd in de klasse Super Twin Top Gas telt mee voor de Euro Series. Met na Drachten nog één wedstrijd te gaan zou de Nederlander Herman Jolink de titelstrijd zomaar voortijdig in eigen land in zijn voordeel kunnen beslissen. Verder zullen door een aantal Super Twin en Top Fuel Bikes demonstratieruns worden verzorgd. Hun snelheid, het indrukwekkende geluid en de prikkelende geur van nitro zijn een onvergetelijke ervaring. Met in totaal maar liefst 15 wedstrijdklassen en diverse demonstratieklassen biedt Drachten drie dagen lang een overladen programma.

Maar ook naast de strip valt veel te genieten. Bij zoveel ingewikkelde techniek moet veel worden gesleuteld en in tegenstelling tot bij de meeste andere vormen van de auto- en motorsport kan bij het dragracen vrijuit in de pits worden rondgekeken en staan rijders en monteurs open voor vragen en handtekeningen. De open en ondanks de competitie gemoedelijke sfeer is altijd weer een openbaring voor de toeschouwers die voor het eerst een dragrace-evenement bijwonen. Voor de allerkleinsten is er een springkussen en voor wie even iets anders wil dan de actie op de strip zijn er marktkraampjes met allerhande artikelen. Dragracen is een sport waar het hele gezin zich kan vermaken.

De Drachten Dutch Finals worden gehouden op 20, 21 en 22 augustus op Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten, aanvang alle dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag € 10,00 de zaterdag € 15,00 en de zondag eveneens € 15,00. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de tribune (vol = vol). Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis. Alle informatie betreffende de Drachten Dutch Finals is na te lezen op www.explosiondragracing.com.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet