Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Nick Tandy pakt zege in crashrijke race van Hongarije

nick_tandy_hungaroring_2010

Nick Tandy heeft zondag zijn tweede seizoensoverwinning in de Porsche Supercup geboekt. In de wedstrijd op de Hungaroring, die een heftige start met meerdere crashes kende, was de Brit de rapste. Sean Edwars (2de) en René Rast (3de) flankeerden Tandy op het ereschavot.

Tekst: Marc Kok

Bij de start is polesitter Nick Tandy prima weg. Sean Edwards blijft tweede. Klassementsleider René Rast volgt als derde, terwijl Jeroen Bleekmolen in het kielzog van zijn ploegmaat P4 pakt. Jaap van Lagen blijft op zijn startpositie (5de).

Haastige Edwards
Sean Edwards heeft haast en wil Nick Tandy direct inhalen. Edwards is er voorbij, maar gaat te hard om de bocht te kunnen houden. Tandy pakt de leidende positie derhalve weer netjes in.

Eerste uitvallers
Al snel vliegen twee wagens eruit. Norbert Siedler en Stefan Rosina, die beiden hoog geklasseerd zijn in het klassement als de nummers 4 en 3, knallen elkaar de grindbak in. Siedler glijdt weg op het asfalt en neemt de ongelukkige Rosina mee.

 

Vliegende bandenstapels
Eén bocht later is het helemaal hommeles. Drie wagens beuken elkaar zoals botsauto’s dat op de kermis doen. Matt Halliday komt in de achterbumper van William Langhorne, die vervolgens kansloos is en op volle snelheid een bandenstapel in dendert. De impact is zo hard, dat Langhornes voorruit kapot knalt. Sebastiaan Bleekemolen, die vanaf beginplek 18 een goede start leek te hebben gehad, zit ook in de mêlee en gaat er eveneens spinnend vanaf. Alessandro Zampedri is op zijn beurt ook al uit de wedstrijd.

Safetycar de baan op
Vanwege de enorme hoeveelheid brokstukken én rondvliegend rubber van de bandenstapels, komt de safetycar de baan op. Tandy leidt op dat moment voor Edwards, Rast, Bleekemolen en Van Lagen. Kuba Giermaziak heeft een sterke aanvang, want de Pool is opgerukt van startplek 9 naar 6. Patrick Huisman is 7de, Robert van den Berg 14de. Door al het openingsgeweld zijn er na een halve ronde racen nog maar 15 van de 21 Porsches over.

Herstart
De safetycar blijft behoorlijk lang op de baan. Als de race weer wordt vrij gegeven, zijn er nog maar 8 van de 14 afgesproken ronden te gaan. Tandy let goed op en trekt bij de herstart direct een gaatje met Edwards. Tandy lijkt vervolgens makkelijk naar de zege te rijden, maar met nog 6 ronden te gaan verremt de Brit zich aan het eind van het rechte eind op flinke wijze. Met rokende banden glijdt Tandy door de curve en ineens zit Edwards weer in de buurt van de koploper.

Rast versus Tandy
Rast is niet blij dat zijn grootste titelrivaal Tandy op kop ligt. De Duitser zet aan en noteert in de 9de omloop de snelste raceronde. Tandy slaat echter een rondje later terug door dan de vlotste omgang op Hongaarse bodem te maken. Jeroen Bleekemolen haakt op P4 een beetje af in de strijd om het podium, terwijl Jaap van Lagen maar een halve tel achter ligt op de regerend kampioen. Daarachter knokt Patrick Huisman op onderhoudende wijze met Jan Seyffarth. Robert van den Berg is inmiddels 13de.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet