Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Autosportterugblik Interclassics en Topmobiel Maastricht

Afgelopen weekend vond in het MECC Maastricht de Interclassics en Topmobiel plaats. Deze expositie staat geheel in het teken van de automobielhistorie. Ook troffen we er nogal wat exclusieve autosporthistorie aan.

Tekst en foto's: Willem J.Staat

Historische Autosport op Interclassics en Topmobiel
De Interclassics is natuurlijk niet echt een historische raceshow, maar je kunt er voor Nederland toch een aantal opmerkelijke automobielen aantreffen. Autosport.nl maakte een kleine selectie.

 Indy Ferrari
De unieke Ferrari 375 Indianapolis uit 1952

Ferrari hoogtepunt
Voor velen was de Ferrari 375 Indianapolis uit 1952 het absolute hoogtepunt van de expositie. In 1952 had de Italiaanse Ferrari importeur Luigi Chinetti Ferrari overtuigd dat de 4,5l. gemodificeerde Formule 1 wagens een goede prestatie zouden kunnen leveren op Indianapolis. De auto's bleken echter ongeschikt en alleen Alberto Ascari wist zich dankzij zijn uitzonderlijke talent op een zeventiende startplek te kwalificeren. Hij was tijdens de race echter de enige coureur die moest schakelen omdat de overbrengingsverhouding niet geschikt was voor dit circuit. Uiteindelijk viel Ascari na veertig ronden uit. De op de Interclassics geëxposeerde Indy Ferrari 375 bevindt zich inmiddels in Nederlandse handen en is eigendom van "The Louwman Collection". Met deze unieke auto trachtte de Amerikaan Johnny Parsons zich te kwalificeren.

Lotus Club Holland
De Lotus Club Holland pakte eveneens schitterend uit. De Nederlandse Lotusclub telt maar liefst meer dan 300 leden. Voor deze gelegenheid hadden zij een originele Gold Leat Team Lotus 47 sportscar, Lotus 61 Formule Ford en Lotus 70 Formule A van stal gehaald.

 Lotus 70
De unieke Lotus 70 Formule A

Van de Lotus 70 werden er door Colin Chapman slechts 10 voor het Amerikaanse Formula A oftewel Formule 5000 kampioenschap gebouwd. Mario Andretti boekte met deze auto successen in de VS. Volgens dhr. Glasius van de Lotus Club Holland zal deze fraaie Lotus 70 eveneens dit seizoen op het befaamde Goodwood Festival in actie komen.

Diversiteit
Behalve deze uitzonderlijke bolides was er een diversiteit aan vooroorlogse Le Mans Talbots alsmede Ferrari's en toerwagens te bewonderen. Niet exceptioneel veel, maar van grote klasse.

 Alfa GTA
De Alfa GTA zoals ze in de zeventiger jaren op Zandvoort rondtoerden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet