Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Zege Tandy op Silverstone, Huisman derde

nick_tandy_silverstone_2010

Nick Tandy heeft zijn eerste zege in de Porsche Supercup te pakken. Hij was vandaag op zijn homecircuit van Silverstone de rapste. Achter de nummer twee René Rast pakte Patrick Huisman een uitstekende derde plaats.

Tekst: Marc Kok
Foto: racecam.de

Bij de start is Nick Tandy goed weg maar René Rast wil de polesitter direct voorbij. De Duitse kampioenschapsleider wil in de race over 12 ronden meteen de kop pakken. Rast gaat zelfs met wielen over het gras en laat duidelijk merken wat zijn ideeën zijn.

Nederlanders
Jaap van Lagen is niet optimaal weg. Hij verliest een plekje aan Norbert Siedler en valt terug van 3 naar 4. Patrick Huisman is wel als een raket vertrokken. Hij stoomt op van startplek 7 naar 5 en komt nu aankloppen bij Van Lagen. Laatstgenoemde heeft het lastig vandaag en moet Huisman en Giermaziak laten gaan nadat hij contact heeft gehad met Huisman. Van Lagen ligt nu op P6. Sebastiaan Bleekemolen is na drie rondjes 10de achter Matt Halliday en voor Tim Bridgman. Robert van den Berg is momenteel de nummer 20 van het 23 rijders tellende veld.

Tandy geeft gas
Nick Tandy zet ondertussen de snelste ronde neer. Daarmee weet hij de aanvankelijke erg aandringende runner-up Rast even op afstand te zetten. Tandy gaat in ronde 4 zelfs nog harder en weet daarmee een duidelijk verschil te maken.

Op weg naar eerste zege
Halfweg koers is Nick Tandy al 3,7 seconden weg bij Rast. Normaalgesproken gaat de Brit dit niet meer uit handen geven. Tandy, die vorige week ook al won in de Porsche Carrera Cup, is hard op weg naar zijn allereerste winst in de Supercup.

Leuk gevecht
Het echte leuke gevecht is te vinden bij het treintje, dat begint bij de nummer acht Halliday. Sebastiaan Bleekemolen zit als de nummer 10 midden in de enerverende knokpartij en heeft met nog 5 ronden te gaan de rappe Sean Edwards achter zich zitten. Als Edwards zich met een tikje voorbij Bleekemolen heeft gewerkt, geeft de Haarlemmer niet op en slaat hij direct terug door het goed aanhouden van de ideale racelijn.

Te fanatiek
Met nog vier ronden op de borden, gaat het mis. Edwards en Bridgman zijn te fanatiek en nemen Bleekemolen in de sandwich. Even later beukt Bridgman zelfs Edwards van de baan en lijkt Bleekemolen alsnog als lachende derde tevoorschijn te komen. Een paar seconden verder verliest Sebastiaans Porsche echter de snelheid en lijkt zijn auto teveel beschadigd te zijn bij de kermisattractie die botsautootjes heet. Bridgman heeft op zijn beurt een lekke band en zet zijn Porsche langs de kant. Bleekemolen valt ook uit. Alleen Edwards kan door, al is hij teruggevallen naar P12.

Finish
Vooraan heeft Huisman nog alle kans op een podiumplek. Twee ronden voor de finish zet hij de aanval in op Norbert Siedler. Meervoudig kampioen Huisman heeft succes en gaat de Oostenrijker voorbij. Van Lagen pusht op zijn beurt bij Giermaziak voor plek 5, maar dat lukt net niet. Huisman haalt alles uit de kast en gaat na winnaar Tandy en runner-up Rast met een verdiende derde plaats aan de haal.

Uitslag Porsche Supercup Silverstone:
1. Nick Tandy 12 ronden in 25:36,352
2. René Rast op 5,572 seconden
3. Patrick Huisman op 8,648
4. Norbert Siedler op 9,332
5. Kuba Giermaziak op 11,700
6. Jaap van Lagen
7. Stefan Rosina
8. Matt Halliday
9. Jan Seyffarth
10. Damien Faulkner
Uitgevallen: o.a. Sebastiaan Bleekemolen en Robert van den Berg

Stand aan kop kampioenschap:
1. René Rast 106 punten
2. Nick Tandy 90
3. Jeroen Bleekemolen 74
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet