Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Drachten Nationals met crashes, wheelies en spannende races

dn_wheelie_vrind_3

De Drachten Nationals had, het typisch Nederlandse juni-herfstweer buiten beschouwing latend, alles. Een goede baan, minimale onderlinge verschillen, een fraaie strijd en diverse runs waarbij de reactietijd beslissend was. Daarnaast ook nog spektakel in de vorm van snelle tijden, fraaie wheelies en zelfs de nodige schuivers. De sterke buitenlandse concurrentie maakte het de Nederlanders knap moeilijk. Bij de auto’s bleef in slechts drie van de zeven klassen de grootste beker in eigen land. De motoren scoorden met zes uit acht wat dat betreft beter.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Diverse nieuwe Nederlandse auto’s en onverwacht veel en ook nog sterke buitenlandse deelnemers op Drachten. Vooral Zwitserland en Duitsland waren met fraai materiaal nadrukkelijk aanwezig. Niets leek dan ook een mooi raceweekend in Drachten in de weg te kunnen staan. Maar helaas gooiden de weergoden weer eens roet in het eten. Een gure koude wind, lage temperaturen en daarbij ook nog eens de voor dragracen zo dodelijke regen. Vrijdag konden de kwalificaties daardoor pas met vertraging beginnen en op zaterdag werd de rijtijd ook al tot een paar uur beperkt. En dat juist op het moment, zo vroeg in het seizoen, dat de rijders met hun nieuwe materiaal alle runs hard nodig hebben.

dn_nieuw_harteveld
De schitterende nieuwe Superbird van Marck Harteveld

dn_nieuw_buijnink
De nieuwe ’70 Dodge Challenger van Hans Buijnink

dn_nieuw_eijskoot
Frank Eijskoot viert zijn rentree met een nieuwe Pontiac Fiero
dn_nieuw_wijden
Tom van der Wijden stak vele uren in zijn nieuwe Chevelle

Omdat de vooruitzichten voor zondag beter waren werd besloten alle klassen eerst nog een kwalificatiemogelijkheid te geven en daarna pas te beginnen met de eliminaties. Omdat een weersvoorspelling per definitie niet lijkt uit te komen werd Drachten ook in de middag nog geplaagd door diverse motregenbuitjes waardoor de eliminaties regelmatig moesten worden stilgelegd. Door de inzet van alle vrijwilligers slaagde eXplosion er toch in de eliminaties volledig af te werken waardoor er aan het eind van de dag ook nog winnaars gehuldigd konden worden.

dn_crew
De crew die het allemaal mogelijk maakte
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet