Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Derde seizoenszege Rast, podium Van Lagen in Monaco

480_jaap_podium2

René Rast leidde in Monaco van start tot finish en boekte alweer zijn derde seizoenszege. Het ware spektakel in de Porsche Supercup werd vandaag verzorgd door Sebastiaan Bleekemolen, die lange tijd riant op plek 2 lag. Maar een tweetal drive through penalties zorgden helaas voor hem voor het missen van het podium. Zijn teamgenoot bij Aevitae Bleekemolen Racing Jaap van Lagen lukte dat wel.

Tekst: Marc Kok en PR
Foto's: PR

René Rast had poleposition getraind en in Monaco ben je volgens de statistieken dan al voor 75 procent zeker van de winst. Achter de Duitser stonden verrassend Sascha Maassen en Sebastiaan Bleekemolen. Maassen was blijkbaar enorm zenuwachtig, want hij maakte er bij de start een potje van. Voordat de rode lichten gedoofd waren, had hij al een jumpstart gemaakt, was hij gestopt en maakte hij nog een jumpstart. Sebastiaan Bleekemolen, die waarschijnlijk vanuit zijn ooghoek Maassen zag bewegen, was daardoor ook fractioneel te vroeg weg. Dat was voor hem jammer, want ook zonder het te vroeg wegrijden had hij simpel de tweede plaats achter de goed vertrokken Rast gepakt.

In de eerste bocht gaat het al mis voor Jan Seyffarth. Hij gaat in de rondte en moet helemaal achteraan aansluiten. Ondertussen is Rast als een speer weg. Sebastiaan Bleekemolen, die de remproblemen van de eerste drie races duidelijk achter zich heeft gelaten, kan uitermate goed volgen in het spoor van de koploper. Het duo neemt snel afstand van nummer drie Nick Tandy en de andere achtervolgers

Terwijl Thomas Messer al snel uitvalt, is er voor Robert van den Berg een spin. De Harderwijker kan zijn weg wel vervolgen, maar verliest wel kostbare tijd. Hij valt terug naar rang 23. Achter Rast, Sebastiaan Bleekemolen en Tandy, zijn het Edwards, Jaap van Lagen, Siedler, Maassen, Rosina, Zampedri en Jeroen Bleekemolen die de toptien volmaken. Patrick Huisman is 12de. Van den Berg door zijn spin teruggevallen naar stek 23.

Even later volgt voor Maassen en ook Sebastiaan Bleekemolen het slechte nieuws. Beiden worden bestraft voor de respectievelijk veel te vroege en iets te vroege start. Ze dienen een drive through penalty te ondergaan.

Rast is op dreef en loopt in ronde 3 verder uit, want hij zet de tot dan toe snelste raceronde neer. In de vierde omloop herhaalt de Duitse koploper dat kunststukje. Omdat de nummer twee Sebastiaan Bleekemolen nog naar binnen moet voor zijn drive through en de nummer Tandy al zoek is gereden, lijkt nu al niets meer een zege voor Rast in de weg te staan.

Ondertussen wordt er een incident onderzocht betreffende Norbert Siedler en Sean Edwards. Zij hebben de apex van bocht 1 afgesneden en ook zij worden bestraft met drive throughs. Dat betekent goed nieuws voor Jaap van Lagen, die op deze manier twee concurrenten kwijtraakt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet