Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Wendell Scott de ongewenste NASCAR-coureur

Alle NASCAR-auto’s zijn dit weekend op Atlanta opgesierd met een sticker ter herinnering aan de legendarische Wendell Scott. De eerste kleurling die in NASCAR aan de start verscheen. In het roerige Amerika uit de zestiger jaren heeft Wendell heel wat racistische vernederingen moeten gaan. Vooral de laatste twee decennia is men in gaan zien dat dit goed fout was.

Tekst Willem J. Staat
Foto: NASCAR


wendell2
Wendell Scott(midden) de man die door vele toeschouwers en tegenstanders veracht werd
alleen omdat hij kleurling was. Zelfs die ene zege werd hem afgenomen. Nu vele
jaren later is hij zelfs in de Hall of Fame opgenomen. Dit weekend zijn alle Nascar-bolides
met een sticker ter herinnering aan Wendell opgesierd.


Wendell Scott de ongewenste kleurling
In de hedendaagse maatschappij is het maatschappelijk aanvaard dat een coureur als Lewis Hamilton Wereldkampioen wordt en GP races wint. Ongeacht ras of huidskleur moet iedereen gelijke kansen in deze sport hebben. In de vijftiger en zestiger jaren was dat in de VS even iets anders. De meeste autosport.nl lezers zullen nog nooit van Wendell Scott gehoord hebben, maar deze coureur van Afrikaanse afkomst heeft in de vijftiger en zestiger jaren in de VS heel wat vernederingen moeten ondergaan alleen om het feit dat hij zwart was. Taxichauffeur Wendell Scott behoorde tot de eerste generatie NASCAR-coureurs die zich van origine met dranksmokkel bezighielden.

Op de Amerikaanse dirt-tracks won hij een groot aantal races. In 1961 besloot Wendell de stap naar NASCAR te maken. Wendell racete tegen grootheden als de Petty’s. Junior Johnson en Ned Jarrett. Mannen die zijn aanwezigheid respecteerden maar er waren ook andere rijders die hem graag met opzet van de baan reden zodat hij zijn prijzengeld niet kon incasseren. Omdat Wendell zwart was werd het ook niet altijd uitgekeerd. Maar het kon nog erger want met regelmaat werd hij door de politie vanwege zijn huidskleur van de circuits verwijderd. Ook de leden van de Ku Klux Clan maakten het Scott het leven op de circuits zo onaangenaam mogelijk. Meermaals ontving hij in Atlanta bedreigingen om vooral niet te starten. Maar Wendell hield van racen en de vele slechte dagen moesten de weinig goede compenseren.

Zege afgepakt
Tot nu toe is Wendell Scott de enige kleurling die een NASCAR-wedstrijd gewonnen heeft. Een waardeloze beker zonder opschrift bevindt zich nog steeds in handen van de familie Scott in Virginia en wordt als een heilig relikwie bewaard. Wendell Scott eindigde in 1963 op Speedway Park in Florida als eerste in een 100 mijlwedstrijd. Het had de mooiste dag van zijn leven moeten worden maar de organisatoren kenden de overwinning aan Buck Baker toe, die op twee ronden achterstand lag. Scott diende een protest in en werd drie uur later toen iedereen het circuit allang verlaten had tot winnaar uitgeroepen. “Een fout in de tijdwaarneming” heette het.De organisatoren weigerden om een kleurling als Wendell Scott in Victory Lane te accepteren. Ook was men veel te bang dat hij de blanke schoonheidskoningin zou kussen. Tot aan zijn dood hield Wendell er een trauma aan over. Hij had zo graag in Victory Lane gestaan en zijn naam over de luidspeakers horen schallen. Het heeft niet zo mogen zijn.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet