Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: USF1 stopt bouw bolide en is er dit jaar niet bij

usf1_ken_anderson_en_peter_windsor

USF1 zal dit seizoen niet aan de start van de Formule 1 verschijnen. De werknemers hebben gisteren te horen gekregen dat ze met onmiddellijke ingang moeten stoppen met de bouw van de F1-wagen. Teambaas Ken Anderson (links op de foto in betere tijden met USF1-collega Peter Windsor) zegt de Formule 1-droom nog niet opgegeven te hebben. Hij wil nu vanaf 2011 participeren in het autosportwalhalla.

Tekst: Marc Kok

Wat er al een tijd aan zat te komen, is nu zeker. USF1 heeft haar intrede in de Formule 1 schromelijk onderschat. Gevolg is dat de met veel tamtam aangekondigde entree van het Amerikaanse team nu met een grote knal uit elkaar spat. De renstal, die al tijden worstelde om de bolide op tijd klaar te krijgen, heeft gisteren haar werknemers verteld te stoppen met de bouw van de vierwieler.

Amateuristisch
Anderson hoopt nu, waarschijnlijk tegen beter weten in, dat hij in 2011 alsnog de Formule 1-droom van USF1 kan realiseren. Dat klinkt onder meer onrealistisch, omdat USF1 zich richting de FIA en F1-baas Bernie Ecclestone zeer amateuristisch heeft getoond. Want waar andere nieuwkomers als Virgin en Lotus wel al rondrijden met een vehikel, is USF1 schromelijk te kort geschoten.

FIA buigt zich over verzoek
Anderson heeft de FIA nu gevraagd of hij vanaf volgend jaar mag toetreden. De mondiale autosportbestuurders zullen zich nu over dit verzoek moeten uitspreken. De kans is groot dat het Servische Stefan GP voor 2010 de opengevallen plek van USF1 gaat overnemen. Dan zal oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve waarschijnlijk terugkeren in het deelnemersveld.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet