Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: US F1 en Campos blijven voer voor speculatie

usf1_logo

Terwijl de meeste teams zich in Jerez voorbereiden op het nieuwe seizoen blijven de in moeilijkheden verkerende nieuwkomers US F1 en Campos Meta 1 voer voor speculaties. De Amerikanen lijken het seizoen 2010 niet te gaan halen, terwijl Campos licht in de tunnel ziet dankzij de inspanningen van Jose Ramon Carabante. In de tussentijd staat Stefan GP te popelen om mee te mogen doen - wereldkampioen Jacques Villeneuve wordt hier genoemd als rijder.

Tekst: Daan Jeuken

US F1 heeft momenteel alleen José María López aangesteld als rijder, maar Peter Windsor schijnt López’ vader te hebben geïnformeerd dat de eerste drie races en wellicht het hele seizoen 2010 waarschijnlijk niet gehaald gaan worden. FIA-baas Jean Todt opperde onlangs dat de nieuwe teams wel een paar races zouden mogen missen, maar werd gelijk op zijn vingers getikt: alles of niets. Een tweede onheilspellend gerucht is dat Chad Hurley, oprichter van YouTube en hoofdinvesteerder van het team, onlangs met de managers van López om de tafel heeft gezeten om alternatieven voor de rijder te bespreken. Het ziet er dus allesbehalve rooskleurig uit voor US F1.

Bij Campos Meta 1 team wijzen de geruchten erop dat het team wel van start zal gaan in Bahrein. Jose Ramon Carabante, nu al meerderheidseigenaar van het team, heeft de volledige controle overgenomen van Adrian Campos. Hij zal het project herstructureren en heeft voor hulp voormalig teambaas van onder ander Spyker Colin Kolles en voormalig technisch directeur van Red Bull Geoff Willis opgetrommeld. De overtuiging is er hier dat Bahrein gehaald wordt.

Stefan komt dichterbij
In de tussentijd blijft Stefan GP zich vol overgave voorbereiden op de Grand Prix van Bahrein, ervan uitgaande dat er een team zal afvallen. Openlijk gesteund door Bernie Ecclestone worden er zelfs al rijders aan team gelinkt - en niet de minste. Voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve zou wel eens rentree kunnen maken. Hiermee zou het deelnemersveld maarliefst vijf wereldkampioenen tellen - Schumacher, Villeneuve, Hamilton, Button en Alonso. Een record.

lotus_spray

Testwerk
In de tussentijd bereiden de andere teams zich voor in het Spaanse Jerez. Met Virgin en Lotus in de gelederen zijn er in ieder geval twee nieuwe teams aardig op weg voor Bahrein. Al lijkt in eerste instantie de Olympische gedachte “Meedoen is belangrijker dan winnen” redelijk van toepassing op deze teams, want de tijden komen nog niet in de buurt van het gelouterde veld.

Vandaag was hierop een uitzondering, want het regende op Jerez. Timo Glock reed met zijn Virgin naar de achtste tijd, voor Liuzzi, Hamilton en Buemi. Heikki Kovalainen bewees zijn team Lotus F1 een zeer slechte dienst door te crashen en zijn voorvleugel te beschadigen. “Ik ging te vroeg op het gas, verloor de achterkant, overcompenseerde en beschadigde de neus in de muur. Mijn fout”, aldus de Fin die met zijn ervaring toch beter zou moeten kunnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet