Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nieuwe regels moeten spanning in kampioenschap terugbrengen

webber_champagne

De huidige puntentelling zorgt er al jarenlang voor dat veel coureurs genoegen nemen met een tweede stek. In de strijd tegen dit tactische rijden komt er nu een nieuw puntensysteem. De FIA staat achter dit systeem en de wijziging in het reglement zal deze week nog worden doorgevoerd door de World Motor Sport Council. De winnaar van een Grand Prix pakt komend seizoen 25 punten, de tweede plaats is goed voor 18 punten en de laatste podiumplaats is 15 punten waard.


Op het laatste moment zijn er nog essentiële wijzigingen gedaan in de puntenverdeling, want eerder was voorgesteld dat de tweede plaats 20 punten zou opleveren. Om een zege nog meer te laten bevechten is het gat tussen de nummers één en twee nu vergroot tot 7 punten.

Nieuw is dat de nummers negen en tien ook punten verdienen en dat de eerste acht allemaal meer punten pakken dan tot op heden. Wie nu vijfde wordt pakt net zoveel punten als de winnaar van vorig seizoen.

Het nieuwe puntensysteem:
1e - 25
2e - 18
3e - 15
4e - 12
5e - 10
6e - 8
7e - 6
8e - 4
9e - 2
10e - 1

Nieuwe bandenregels
Ook de regels voor het gebruik van rubber krijgt een update. Zo moeten de bolides de race starten met de banden waarmee zij in de laatste kwalificatiesessie zijn geëindigd. Ook dit element moet de zo broodnodige spanning verhogen.

Daarnaast mag men in plaats van 14 sets nog maar 11 sets droogweerbanden gebruiken. En in de strijd tegen het tactische banden sparen moet een team dat niet rijdt in een vrije training per sessie een set banden inleveren.

Dubbele diffusers
Nog niet voor komend seizoen, maar wel vanaf 2011 wordt de dubbele diffuser verboden. Vorig jaar nog bleek deze diffuser de sleutel tot het kampioenschap en ook dit jaar kunnen de teams nog van deze mogelijkheid profiteren, maar daarna is het dus over.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet