Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
A1GP

A1GP: Frankrijk bloedstollend naar zoveelste overwinning

Het tij leek in de sprintrace van de A1 Grand Prix of Nations eindelijk gekeerd. Het had er alle schijn van dat in Maleisië de ellenlange zegetocht van Frankrijk eindelijk werd doorbroken, maar in de laatste ronde pakte Alexandre Premat op indrukwekkende wijze alsnog de leiding, en zorgde ervoor dat de Marseillaise inmiddels bijna traditioneel over het rechte stuk galmde. Nederland eindigde in de sprintrace als vijfde.

Tekst: Daan Jeuken

Dankzij de verregende kwalificatie mocht Zwitserland vanaf de eerste plek vertrekken, welke Neel Jani ook nog in handen had bij het doorkomen van de eerste bocht. Daarachter was het echter niet Frankrijk dat aansloot, maar Groot-Brittannië sprong met een goede start van de vierde naar de tweede plek. Een wereldstart was er voor Brazilië, dat buitenom in de eerste bocht van de achtste naar de vijfde plek klom.

Jos Verstappen had voor de Nederlandse equipe een behouden start, waarbij het één plekje verloor aan Brazilië. In de eerste ronde ging Verstappen echter Ralph Firman van Ierland voorbij, waardoor hij zijn zesde plek weer terug had. In de tweede ronde ging Verstappen ook aan Nieuw Zeeland voorbij, dat diezelfde ronde ook al door Brazilië was ingehaald, waarmee Nederland op de vijfde plek kwam te liggen. De achterstand op Brazilië was een dikke seconde; een verschil dat ongeveer de hele race gelijk bleef.

Aan de kop van het veld was de strijd hevig, want al vroeg in de wedstrijd bleek dat Frankrijk een stuk sneller was dan voorligger Groot-Brittannië. Premat zag zijn eerste twee pogingen tot inhalen mislukken, maar de derde keer was het scheepsrecht, waarna hij zijn achterstand op de door het gevecht aardig uitgelopen Zwitsers kon gaan goedmaken.

Hiervoor had Frankrijk slechts drie ronden nodig. Premat kon aansluiten aan de staart van Neel Jani, die steeds meer problemen kreeg met zijn banden en steeds meer grip verloor. Ronde na ronde waren daar de aanvallen van Frankrijk, maar steeds kon Jani pareren. De druk werd echter groter en groter en kende uiteindelijk zijn climax in de laatste ronde. Bij het induiken van de eerste bocht zette Premat zijn wagen naast de Jani, waarna de twee zij aan zij de bochten doorgingen. Uiteindelijk was het dan toch de snellere Fransman die zich winnaar mocht noemen van dit bloedstollende gevecht en ook gelijk de overwinningsbeker mocht gaan ophalen.

Uitslag sprintrace A1 Grand Prix, Maleisië
1. Frankrijk, 15 ronden
2. Zwitserland, op 1.231
3. Groot-Brittannië, op 5.065
4. Brazilië, op 6.793
5. Nederland, op 7.973
6. Nieuw Zeeland, op 13.162
7. Ierland, op 13.882
8. Maleisië, op 15.782
9. Portugal, op 20.391
10. Verenigde Staten, op 20.845
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet