Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

Div: 80 auto’s onderweg voor jubileumeditie Dunlop 24H of Dubai

dubai_containerschip
Hier had uw raceauto kunnen staan: containers zijn inmiddels onderweg naar Doebai

Vanuit verschillende havensteden over de hele wereld zijn auto’s en materiaal nu onderweg naar Doebai voor de vijfde Dunlop 24H of Dubai (14 t/m 16 januari), de jubileumeditie van de jaarlijkse 24-uursrace voor GT’s en toerwagens en 24h-specials. “We hebben 80 auto’s op de grid voor de race”, zegt Gerrie Willems van het Nederlandse bureau Creventic BV, promotor en organisator van de Dunlop 24H of Dubai. Met teams en rijders uit 39 landen in één race is de Dunlop 24H of Dubai waarschijnlijk de meest internationale 24-uursrace ter wereld.

Tekst en foto: PR


In oktober 2004 bezochten de Nederlandse ondernemers en hobbycoureurs Ivo Breukers en Gerrie Willems tijdens een race van het FIA GT-kampioenschap voor het eerst het Dubai Autodrome. Breukers was onder de indruk van het complex en kwam meteen met het idee om er een 24-uursrace te houden. Zijn compagnon Willems kijkt terug op een spannende en succesvolle periode van vijf jaar. “We zijn in 2005 gestart met het idee om in Doebai een 24-uursrace voor GT’s en toerwagens te houden. Met het steeds populairder worden van lange-afsrandsraces en de indrukwekkende accommodatie van het Dubai Autodrome werd het idee omgezet in een concreet plan. Het zonnige weer, Doebai als fascinerende stad en de uitdagende, 5,39 kilometer lange baan zijn aantrekkelijke factoren voor een internationale 24-uursrace. Diverse bezoeken aan het Dubai Autodrome en gesprekken met de zeer behulpzame directie van het circuit brachten het plan naar de volgende fase. Een afsluitende bespreking met de voorzitter van de Nederlandse race-organisatie DNRT, Huub Vermeulen, motiveerde ons nog meer en zo werd de eerste 24-uursrace voor GT’s en toerwagens in het Midden-Oosten een feit.”

Eerste race in 2006

De eerste 24-uursrace van Doebai vond plaats in januari 2006. “We hadden in totaal 67 deelnemers voor onze eerste race en daar waren we heel tevreden mee. Gedurende het seizoen 2005 hadden we bij andere evenementen reclame voor onze race gemaakt en we kregen positieve reacties”, zegt Willems. “Daarna heeft onze race een gestage ontwikkeling doorgemaakt.” De tweede aflevering in 2007 trok al 77 deelnemers en in 2008 stonden er 87 auto’s aan de start. De lastige economische omstandigheden zorgden ervoor dat het veld in 2009 met 77 auto’s iets kleiner was. “We kunnen er echter erg trots op zijn dat we 80 auto’s op de baan hebben voor de vijfde editie van de race in januari”, zegt Willems.

Teams en rijders uit 39 landen

In slechts vijf jaar is het evenement uitgegroeid tot een van de meest internationale 24-uursraces op clubniveau ter wereld. Teams komen uit alle landen: naast vrijwel alle Europese landen zijn er ook teams en rijders uit Australië, Japan, China, Rusland, Tanzania, Canada, de Verenigde Staten, Libanon, Saoedi-Arabië, Bahrein, El Salvador, Maleisië en Nieuw Zeeland, in totaal 39 verschillende nationaliteiten.

58 containers onderweg

Vorige week zijn in total 58 containers van elk 40 voet met auto’s en materiaal verscheept, het merendeel vanuit de haven in Antwerpen. Andere teams laten hun containers vervoeren vanuit verschillende havens in Italië, Groot-Brittannië, Spanje, Australië, Japan en China. De eerste activiteit voor teams en rijders in Doebai is de traditionele ‘Welcome Party’ in het hotel ‘The Address’ met een spectaculaire blik op de toren ‘Burj Dubai’. De actie op het circuit voor de Dunlop 24H of Dubai begint op donderdag 14 januari met de vrije training, de kwalificatie en de avondtraining. De 24-uursrace start op vrijdag, 15 januari, om 14.00 uur. De Superkart-serie, de officiële supportklasse van de Dunlop 24H of Dubai, werkt drie races af.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet