Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Sleutelbeenbreuk Jaap van Lagen

rebocar_wtcc_lagen_brno
Jaap van Lagen (hier met een lokale fan in Brno en teamgenoot Ladygin) is voorlopig uitgeschakeld

Dat je bij andere sporten minstens zoveel kans op letsel hebt als in de door veel mensen als “gevaarlijk” beschouwde autosport, blijkt wel weer uit het voorbeeld van LADA-WTCC-coureur Jaap van Lagen. Afgelopen zaterdag kwam de rijder uit Ede tijdens een trainingsrit met de mountainbike in het bos ten val, waarbij hij een dubbele breuk van het linker sleutelbeen opliep. Dinsdag vond in de St. Maartenskliniek in Nijmegen de operatie plaats, die succesvol verliep. “Het doet nog wel enorm veel pijn”, meldt Jaap van Lagen, die niettemin hoopt, voor de start van het WTCC-seizoen 2010 op 7 maart in het Braziliaanse Curitiba weer fit te zijn.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions


Jaap van Lagen traint regelmatig met de mountainbike om zijn conditie op peil te houden. “Normaal rijden we meestal twee keer per week tochten van zo’n 50 kilometer, maar afgelopen zaterdag bleven we in de bossen in de buurt van Ede. Op een bepaalde plek lagen er twee bomen over de weg en daar kun je met de mountainbike prima overheen springen. Ik kwam dan ook zonder problemen over de eerste boom heen, maar achter de tweede boom bleef ik met het achterwiel haken en zo werd ik over het stuur gelanceerd. Op zich is dat nog niet zo erg, want dan maak je een koprol en stapt weer op, maar achter die boom was een gat met een boomwortel erin en daar viel ik precies met mijn schouder op. Ik voelde meteen dat het mis was”, vertelt de coureur.

Met pijnstillers naar huis

Hij fietste nog drie kilometer om het bos uit te komen en werd vervolgens opgehaald door zijn vriendin, waarna de twee naar het ziekenhuis reden. “Het bot stak er niet uit, dus ze besloten om me nog niet meteen te opereren en zo werd ik met pijnstillers naar huis gestuurd. Op dinsdag vond de operatie plaats, die wel zo’n drie kwartier duurde. Gelukkig is het allemaal goed verlopen. Nu moet het allemaal weer aan elkaar groeien. Normaal gesproken moet het allemaal wel weer op tijd goed komen, al heb ik nu wel een zo’n metalen plaatje op het bot. Ik weet niet hoe dat gaat met de veiligheidsgordel.”

Meer zittend dan liggend
Van Lagen voelt de gevolgen van zijn val duidelijk. “Het doet erg veel pijn”, zegt hij. “Van andere mensen die bij het skiën wel eens een sleutelbeen hebben gebroken, had ik al gehoord dat het erg pijnlijk is. Nou, dat klopt, zo weet ik nu!” Slapen doet hij op de bank in de huiskamer. “Meer zittend dan liggend, met veel kussens. Plat liggen gaat nu niet. Het is erg lastig allemaal, maar gelukkig maar tijdelijk.”Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet