Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nieuwe puntentelling goedgekeurd

podium_champagne_2

De Formule 1 zal vanaf 2010 een nieuwe puntentelling hanteren. Met de komst van de nieuwe teams zullen er volgend jaar voor het eerst in vijftien jaar maar liefst 26 auto’s aan de start staan. Met een puntentelling voor louter de eerste acht rijders, zoals tot dit jaar werd gehanteerd, zou daarmee het gros van het veld om des keizers baards rondcrossen. Met de nieuwe puntentelling krijgen de eerste tien finishers punten, daarnaast levert een overwinning dan vijf punten meer op dan een tweede plaats.


Waan van de dag
Er is de afgelopen jaren al meer te doen geweest om de puntentelling, maar meestal regeerde daarbij de waan van de dag. Na de dominantie van Schumacher in 2002 werd de puntentelling dusdanig veranderd zodat het niet meer kon gebeuren dat in juli de kampioen al gekroond zou worden. Toen de dominante jaren echter voorbij waren bleek de puntentelling van 10-8-6 risicovermijdend gedrag op te hebben geleverd; rijders namen genoegen met de tweede stek. Daarop opperde Bernie Ecclestone een medaillesysteem, dat op de valreep nog kon worden gedwarsboomd. Mocht de F1-goeroe zijn zin hebben gehad, dan was Jenson Button in Singapore al kampioen geworden.

tijdenlijst

De nieuwe puntentelling maakt de tekortkomingen van het huidige systeem goed en volgt daarnaast de ontwikkeling van de groei van het start. Een overwinning gaat 25 punten opleveren, de nummer twee krijgt er 20, de nummer drie 15 en de nummer vier 10. Het zal dus echt de moeite waard zijn om om de podiumplaatsen te gaan vechten. Daarachter lopen de punten af voor de posities vijf tot tien: 8-6-5-3-2-1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet