Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Christijan Albers wil terug in de DTM

albers_rookie_1_480
Christijan Albers was dit jaar met Audi de beste rookie in de kwalificatie van Le Mans

Na een jaar afwezigheid wil Christijan Albers volgend seizoen terugkeren in de DTM. Dat zegt de rijder in gesprek met AUTOSPORT.NL. “Als je één keer aan de professionaliteit van een fabrieksteam hebt geproefd, dan wil je niet anders meer”, verklaart Albers, die zijn zinnen heeft gezet op een positie als coureur bij Audi. “Qua prestaties verdien ik dat gewoon”, zegt hij stellig. Inderdaad is Albers met een totaal van vijf overwinningen, één pole, twee snelste ronden en een totaal van 138 kampioenschapspunten verreweg de succesvolste Nederlandse coureur in de historie van de DTM.

Tekst: René de Boer
Foto: PR

In 2008 was Albers met een twee jaar oude Audi actief voor het klantenteam Futurecom-TME van dr. Colin Kolles. Een tweede seizoen met de oudste auto in het veld zag Albers niet zo zitten, dus koos hij voor een sportwagenprogramma met één van de beide Audi R10 TDI’s, die door het team van Kolles werden ingezet. Naast de vijf races van de Le Mans Series en de 24 Uur van Le Mans nam Albers een maand geleden ook deel aan de beide Asian Le Mans-races op het circuit van Okayama. Niettemin ziet Albers zijn sportieve toekomst toch meer in de DTM. “De DTM blijft mijn doel. Ik wil als professioneel coureur actief zijn en ik wil op het niveau van fabrieksrijder terugkeren.”

Audi enige optie

Realistisch gezien is Audi daarvoor de enige optie. Eind vorig jaar leek Albers een goede kans te maken op een positie als fabrieksrijder bij het Beierse merk, zeker nadat hij tijdens de finale van de American Le Mans Series op Laguna Seca met de Audi R10 TDI een goede prestatie neerzette. Nadat Audi het sportwagenprogramma voor 2009 drastisch beperkte, waren de mogelijkheden voor Albers echter ook een stuk minder. Niettemin zegt hij: “De contacten met Audi bestaan nog steeds en zijn goed. Ik kan natuurlijk niet bij Audi in de keuken kijken, maar ik hoop wel dat ik de kans krijg om in de DTM terug te keren.”

Terug naar Zandvoort
Daarbij kijkt Albers ook naar de Zandvoortse DTM-race. Hij weet als geen ander dat het voor de belangstelling van media en publiek in ons land essentieel is om een Nederlandse rijder in het startveld te hebben. “Ik wil graag weer op Zandvoort rijden, en wel in de hoogste klasse die op Zandvoort aan de start komt. Dat is de DTM”, zegt Albers. “Ik heb fantastische herinneringen aan Zandvoort: in 2003, toen ik er won en in 2004, toen ik vanaf de zevende startplaats toch nog als derde eindigde. Dat waren mooie momenten.” Ook voor de Nederlandse Audi-importeur Pon zou een eventuele status van Albers als Audi-fabriekscoureur meer mogelijkheden op PR-gebied opleveren.

Afwachten het devies
“De Duitse mentaliteit ligt me wel”, zegt Albers. “Ik ben Duits Formule 3-kampioen geweest en ook op mijn jaren in de DTM kijk ik met plezier terug. Wat mij betreft is dat verhaal nog niet afgelopen.” Hoe realistisch Albers’ kansen op een fabriekscontract bij Audi zijn, valt moeilijk te zeggen. Audi-sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich wil op het moment geen commentaar geven over mogelijke rijders. Afwachten luidt voorlopig dus het devies.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet