Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belcar

Belcar-ZTC: Jos Menten, Kevin Leest en Patrick Schreurs grandioos winnaar Race Promotion Night

De Nederlanders Jos Menten, Kevin Leest en de Belg Patrick Schreurs hebben afgelopen zaterdag met hun AD Porsche 993 Race Promotion Night 10 Uursrace op het Belgische circuit van Zolder glansrijk op hun naam geschreven.Onze landgenoten Jean Pierre Verhoeven en Peter Hoepen eindigden eveneens op het podium. Met hun zege stelden Menten, Leest en Schreurs tevens de ZTC titel voor AD Sport veilig!

 Zwaaiende Menten
Jos Menten had in de beginfase zelfs tijd om naar de hem bekende fotografen te zwaaien. Foto: Willem J.Staat.

Nederlanders zetten de toon
De AD Sport Porsche vertrok met Menten aan het stuur vanaf pole, terwijl de Porsches van de combinatie Van Hoepen-Van Rossum(Markant Racing) en Verhoeven-Kersten(Van Hoof Speedlover)de derde en vierde startplek voor zich opeisten. Kort na de start moest de race vanwege problemen met de tijdwaarneming voor enige tijd geneutraliseerd worden. Daarna kwam de wedstrijd goed op gang. Vooral in de eerste uren kon de BMW M3 van Herrmann Brinkmann/Jan Jakobs de tweede plek vasthouden. De Speedlover Porsche van Jean Pierre Verhoeven/Guy Kersten verloor in de openingsfase veel tijd omdat ze te lang in de tankzone werden vastgehouden en viel daardoor zelfs naar de elfde positie terug.

 Afgebroken voorwiel
Schrik voor AD Sport. Kevin Leest komt direct na de reguliere stop binnen met een afgebroken linkervoorwiel. Foto:Willem J.Staat.

Afgebroken voorwiel
Direct na de eerste reguliere pitstop bij AD Sport werd Kevin Leest over de Sacramentsheuvel met een afgebroken linkervoorwiel geconfronteerd. Leest, die nauwelijks acht ronden met de AD Sport 993 gereden heeft, wist op professionele wijze toch nog de pits te bereiken, waar het team maar liefst vier ronden verliest. De combinatie Peter van Hoepen/Bart van Rossum, zou daarna lange tijd hun stempel op de wedstrijd drukken. De combinatie Verhoeven/Kersten heeft zich dan inmiddels na twee uur rijden naar de tweede positie opgewerkt.

 Alex De Bock
De jonge Alex de Bock zorgde met de GS BMW 320 tijdelijk voor heel veel spektakel. Foto: Willem J.Staat.

Sensationele Alex De Bock
Het Team van GS Motorsport maakte met de 320 vanuit de Belcar met de combinatie Michel de Coster, Philippe Robben en Alex de Bock een uitstapje naar de Belcar,waarbij het sensationele optreden van de zeventienjarige De Bock bij velen niet onopgemerkt bleef. Met de BMW 320 toerwagen ging de jonge Belg met de diverse Porsches genadeloos de strijd aan en perste vrijwel identieke tijden uit de BMW! Nadat de Bock aan collega Robben had overgegeven, moest deze kort daarna met een kapotte achteras de strijd staken. De combinatie Brinkmann/Jakobx was inmiddels al tweemaal met een afgebroken wiel geconfronteerd en zakte zelfs naar de negentiende plek terug.

 Peter van Hoepen
Peter van Hoepen en Bart van Rossum drukten lange tijd hun stempel op de wedstrijd. Foto: Willem J.Staat.

Spannende slotfase
Na zeven wedstrijduren had de combinatie Menten, Leest en Schreurs de leiding weer in handen, alhoewel die door twee ongeplande stops behoorlijk aan een zijden draadje leek te hangen. Menten kwam de eerste keer binnen omdat er een waarschuwingslampje op het dashboard brandde, en kort daarna kwam de AD Sport coureur nogmaals binnen omdat de accuklem langzaam los kwam. Nadat dit euvel snel verholpen was, hervatte Menten de strijd met een aantal zeer snelle rondetijden. Aan de finish bedroeg het verschil met Verhoeven/Kersten slechts één ronde. Een Stop/Go wierp de combinatie Van Hoepen/Van Rossum uiteindelijk naar de derde positie terug. De combinatie Jakobs/Brinkmann/Van Elderen/Belien eindigde als zestiende algemeen en vierde in de klasse.

 Podium ZTC
Vlnr. Jean Pierre Verhoeven, Jos Menten, Kevin Leest, Patrick Schreurs en Peter van Hoepen.Foto: Willem J.Staat.

UITSLAG
1. Jos Menten(NL), Kevin Leest(NL) Patrick Schreurs(B) Porsche 993 297 ronden.
2. Jean Pierre Verhoeven(NL) Guy Kersten(B) Porsche 993 296 ronden
3. Peter van Hoepen(NL) Bart van Rossum(NL) Porsche GT3 Cup 295 ronden
4.Patrick Michiels(B) Marc Neyens(B) Steve van Bellingen(B) Clio Cup 288 ronden
5.Guido Werkcx(B) Danny Werkcx(B) Jef van Gorp(B)
BMW M3 286 ronden.

Snelste ronde: Menten 1.43.627(ronde 256) gem.
116.2 km/u.

tekst Willem J.Staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet