Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
A1GP

A1GP: Frankrijk blijft ongenaakbaar, Nederland slechts achtste

Het begint een beetje eentonig te worden, maar tijdens de kwalificatie op Eastern Creek, Australië, was het weer de equipe van Frankrijk die zich de snelste toonde. De Fransen wonnen de afgelopen vier races en zijn de ferme leiders in het kampioenschap. Runner-up Brazilië start morgen vanaf de vierde plaats, Nederland kwam niet verder dan de achtste tijd.

Tekst: Daan Jeuken

De overmacht van Frankrijk is van dien omvang, dat ze het zich konden permitteren om de vierde kwalificatiesessie te laten schieten. In de totaaltijd zijn ze bijna een halve seconde sneller dan de verrassende nummer twee: Portugal.

Achter Portugal zijn de minder verrassende namen van Zwitserland en Brazilië te vinden. Beide landen staan – in tegenovergestelde volgorde – achter Frankrijk in de rangschikking. De achterstand van beide landen bedraagt respectievelijk zes tiende en een hele seconde. Voor Brazilië is de vierde tijd de slechtste kwalificatiepositie van het jaar.

Behalve de topvier zijn het nog de teams van Groot-Brittannië, Ierland en Canada die morgen bij de sprintrace de Hollandse bolide in hun spiegels zien. Groot-Brittannië kwam slechts vier honderdste tekort op de tijd van Brazilië. Een halve seconde daarachter staat enigszins verrassend team Ierland. Het is namelijk niet de reguliere coureur Ralph Firman, maar Michael Devaney die de bolide zijn sporen mag geven en zoals blijkt doet hij dit niet onverdienstelijk.

Het gat tussen Ierland en Nederland is slechts 42 duizendste van een seconde. Dit lijkt een minimaal verschil; toch wist Canada zich in de dying seconds van de wedstrijd nog tussen beide teams te nestelen. Dat betekende dus dat Nederland enigszins teleurstellend als achtste zal moeten starten. Zeker gezien de bemoedigende trainingstijden van gisteren – zesde en vierde – geen geweldige prestatie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet